- Verder met Achtergrond-opmerkingen

 

 

 Waar het mij om gaat:
Meerderheid en minderheidOp nogal wat verschillede manieren behoor ikzelf tot een zeer kleine minderheid - en leef dus op al die manieren tussen een veel grotere meerderheid anders begaafden of geinteresseerden. In zekere zin geldt dit voor iedereen, maar de kenmerken die andere mensen uitzonderlijk maken zijn gewoonlijk anders dan de mijne. Hier zijn er een paar:

         ik heb een ongebruikelijke familie-achtergrond

         ik heb een ongebruikelijke opvoeding

         ik heb een ongebruikelijk verstand

         ik heb een ongebruikelijke ziekte

en zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan.

Een van de principiele punten van een rechtsstaat (zoals ik die term wens te begrijpen) is dat in beginsel minderheden vrij zijn om te doen, laten en zeggen wat ze willen; en twee daarbij fundamentele overwegingen zijn dat

(1) in een behoorlijke samenleving "de" burgers hun mede-burgers beschermen tegen diefstal, verkrachting, moord etc. (en dat gewoonlijk overwegend doen via de belastingen en de daarvan betaalde bestuurders en politie - die dus competent en ongecorrumpeerd dienen te zijn, om die taak behoorlijk uit te voeren) en
(2) een samenleving met een hoge beschaving ontstaat alleen wanneer individuele menselijke talenten kunnen overleven, gedijen, en hun talenten gebruiken.

In deze zin is het Nederland dat de afgelopen 25 jaar is ontstaan noch behoorlijk noch een van hoge beschaving: wat "we" hebben gecreeerd is een volksdemocratie die ideaal is voor immer liegende, incompetente of corrupte bestuurders, voor drugshandelaars, en voor voetbalfanaten, en berekend is op het gemiddelde Nederlandse verstand zoals dat geschoold en gemanipuleerd is door minstens 20 uur TV-kijken per week. (Aangezien ik zelf al 30 jaar geen TV heb betekent dat voor mij tot nu ca. 30.000 uren waarin ik mij enigszins anders bekwaamd heb dan de Nederlandse doorsnee, evidentie waarvan u aantreftt op mijn website. Als ik het allemaal bij benadering goed berekend heb is 30.000 uur het equivalent van 6 academische graden. Blijf TV kijken, Nederlanders!)


Colofon:
first:
27 Oct 1999
last:
28 Oct 1999

Maartens@xs4all.nl