a

 

 Maarten Maartensz:                          Nedernieuws

Nedernieuws 8 december 2004             

 

Beste Freek,

Hier is weer een beetje Nedernieuws.


1. Nedervergasser: Er is een Nederlander gearresteerd in samenhang met genocide. Het is ene van A., volgens de NRC, of Van Aanraad o.i.d. volgens de BBC, en hij zorgde ervoor dat Saddam Hussein het mosterdgas kreeg dat hij vervolgens gebruikte om Koerden te vermoorden. Hij is al eens gearresteerd geweest in 1989, toen weer vrijgelaten; heeft daarna tot 2003 in Irak gewoond; en speelt de vermoorde onschuld, maar was ooit chemisch laborant, dus moet heel goed geweten hebben wat hij deed. Ook zegt ie dat hij niet met het gas gegooid heeft, wat ongetwijfeld waar is, en dat hij zich "doodschrok" toen Hussein dat deed, wat ik in 't geheel niet geloof.

Ikzelf vind het interessant dat er ook al een Nederlander een hoofdrol speelde bij de export van atoomgeheimen en materialen voor een atoombom naar Pakistan: Nederlanders - geen kwantor - doen hl veel voor geld, al vele eeuwen lang, en hebben kennelijk zelden talent, behalve voor handeldrijven, waarvoor ze bovenmatig begaafd zijn. 


2. Wilders: Geert Wilders klaagt over zijn beveiliging in de NRC, en is ook 'ondergedoken' en voorlopig niet in de 2e Kamer. Hoe terecht laat zich moeilijk inschatten, maar ik geef 'm na dat ik kamervoorzitter Weisglas altijd een evidente gladde leugenaar heb gevonden, en dat nogal wat VVD-ers, waaronder Weisglas, in beginsel veel van ex-VVD'er Wilders te vrezen hebben bij verkiezingen, want hij staat in z'n uppie op 't moment rond de 25 zetels, en de VVD in z'n geheel rond de 17. Dat ze 'm dus in de wielen proberen te rijden is niet z verbazend.

Hier is trouwens een gevleugelde uitspraak van Wilders, omdat jij nog wel eens een stem wil uitbrengen: 'Als ze niet willen deugen, stop ze dan maar in een kampement.' 'Jedem das Seine und Arbeit macht Frei', nietwaar. En hij is ook al arisch geblondeerd.


3. De Hond: Dit is de opinie-peiler en mislukte media-mogul, sindsdien weer opinie-peiler, die in ieder geval zijn eigen propaganda goed weet te bestieren. Hij staat met foto en al in de NRC over een kwart pagina en beweert dat "De huidige situatie in Nederland lijkt op de republiek van Weimar. Iedereen weet wat daarna gebeurde."

Ik weet niet welke bondscoach ik nu citeer - Happel? - maar wel wl dat dit "Geloel", stemmingsmakerij en zichzelf interessant maken is. De Hond is ook iemand die vreselijk graag Bekend Nederlander is of wil zijn, wat geen teken van grote geestelijke gezondheid is.


4. Faber: Dit betreft Mient-Jan, de zeer bewogen IKV'er en anti-kernbommer van weleer, tegenwoordig iets realistischer geworden, trouwens. Er is een proefschrift gewijd aan o.a. zijn dossier bij de Stasi (geheime dienst DDR), dat 3 meter lang is, of zou zijn, en waaruit blijkt dat de IKV een wat vreemde rol speelde in de DDR, al schijnt Mient-Jan tamelijk schoon te zijn gebleven, volgens zichzelf en dat proefschrift.

Hoe het zij, het is enigermate interessant dat de Stasi kennelijk een grote vinger had in de Hollanditis  - 'de vredesbeweging' - van rond 1980, die natuurlijk in het belang van het toenmalige Oostblok was, en het IKV zich kennelijk makkelijk, en diverse leden ervan gaarne, liet manipuleren, wat natuurlijk allerlei persoonlijke voordelen moet hebben gehad. 


5. Hirsi Ali: Blijft in het nieuws en op TV, via Vrienden Van, zoals - heet het - filosoof Herman Philipse (niet te horen toen ik ageerde aan de universiteit tegen het verval van het wetenschappelijk onderwijs, en mede daarom een universitaire aanstelling, als 'filosoof', die onmogelijk aan z'n talent of morele integriteit kan liggen) en Cisca Dresselhuys, de zogeheten feministische hoofdredactrice van 'Opzij'.

Het blijkt dat ik gelijk had met mijn inschatting dat Hirsi Ali  nogal puberaal bezig is: Haar bekering tot het athesme dateert van rond 9-11 en is mede het werk van Philipse. Ik citeer:

"Op de vraag waarom ze haar strijd zo publiekelijk voert zegt Philipse fel: "Omdat dat precies is wat ze zo schandalig vindt. Dat je wordt geboren in een geloofsgevangenis, je mag er niet uit. (..) Dat vindt zij inhumaan. En ik vind dat ook inhumaan."

Nu, feitelijk is het menschlich-allzumenschlich, al minstens 200 generaties lang. Het is maar een heel kleine minderheid, nu en altijd en overal, die het leven zonder geloof of bijgeloof aankan of aanwil. En overigens is het taalgebruik van Philipse zowel hysterisch als vaag, en blijft het probleem dat in beginsel iedereen in Europa en de VS vrij is om de bibliotheken in te duiken en zichzelf intellectueel en in kennis te bekwamen - maar dat hooguit 1 op de 10.000 dat vrijwillig, zelfstandig en individueel doet, en dat ik, in het naar verluid zo bijzonder beschaafde Nederland, niemand als ik ben tegengekomen - nooit en te nimmer, zoals ik wel bijzonder veel opmerkingen te verduren heb gekregen dat ik altijd en overal aan het lezen was en een boek bij me had. Du skal ikke tenke at du er noen!

O, nog iets, en sprekend als psycholoog over "de vraag waarom ze haar strijd zo publiekelijk voert": Tenzij juffrouw Ali geniaal is (nee) of een heilige (nee), ligt de alweer zeer menselijke aanname voor de hand dat twee heel menselijke feitelijke beweeggronden van haar ijdelheid en statusbehoefte zijn. Ze heeft het ook voor elkaar dat ze al diverse jaren bewaakt wordt, kennelijk ca. 3 van de 12 jaren dat ze in Nederland is. Tegen zeg gemiddeld 500 Euro per dag - geen irreel bedrag, leerde de NRC mij, en laag geschat - is dat een opmerkelijk bedrag - rond de 500.000 euro - waar veel bijzonderder mensen dan zij is een veel nuttiger gebruik van hadden kunnen maken. (Het is meer dan ik in mijn hele leven ontving, bijvoorbeeld. "Alle Nederlanders zijn gelijkwaardig".)


6. Klimaat: Of het klimaat verandert weet ik niet, maar het is een opvallend feit dat er in de straat waar ik woon tot de dag van heden - 8 december - een rozenstruik met minstens 6 bloeiende rozen is. Ook staan veel bomen nog gedeeltelijk in blad. En beide kan ik niet anders verklaren dan via gemiddelde temperatuur.


Het beste,

Maarten.

 

Nedernieuws 8 december 2004