Prev-IndexNL-Next

Nederlog


 
July 8, 2013
me+ME: Meer Multatuli!
Sections
Introduction
1. Meer ideeŽn over Multatuli's Ideen
2. Meer Multatuli (?)

About ME/CFS

Introduction:

It still is the case that sleeping remains quite difficult for me. This also makes my life rather difficult, at the moment.

Yes indeed, it does - but I did also some more about Multatuli, who was a Dutch writer, who still is generally considered to be the greatest Dutch writer, and rightly so, most of whose books are on my site.

This is true of the Ideen (Ideas), in seven volumes, all of which are on my site, with my extensive comments, that were written between 2001 and 2007.

I did a bit more with this, or rather: with my extensive comments to the Ideas, but as this is only interesting for readers of Dutch, the rest of this brief note is in Dutch.

1. Meer ideeŽn over Multatuli's Ideen
Ik spel "Ideen" zoals Multatuli het 't meest spelde, maar dit is alleen voor wie dit niet weet. Hoe het zij: Er is sinds 2006-2007 en uitgebreide sectie excerpts in de Multatuli-sectie - die 44,5 MB groot is en 3589 items telt: 't is niet niets - die hier begint:
Dit is in feite weinig Multatuli en veel van mij: 't zijn mijn ideeŽn over Multatuli's ideeŽn, of beter gezegd, een selectie eruit.

Ook als selectie is het behoorlijk groot: Bijna 4 MB html in totaal, bestaand uit - op dit moment - 2*21 secties, d.w.z. een sectie met mijn commentaren, en de daarbij behorende titel-index, en dat dan 21 keer.

Ik heb bijna alles uitgetrokken, maar ben blijven steken in deel 7 van de Ideen in idee 1233 van de 1282. Ik bleef steken in 2007, en ben er sindsdien niet in gevorderd, vooral wegens gebrek aan stemming.

Maar er is vandaag toch iets bijgekomen: De
is er, eindelijk, en is nieuw. Het kostte ook redelijk wat moeite, maar het is gelukt.

Wie dus wil weten wat ik over Multatuli's Ideen denk, met uitzondering van de laatste 50, heeft daar nu de mogelijkheden voor: Er zijn titel-indexen en de daarbij behorende ideeŽn van mij, en voor intelligente Nederlanders behoort dit interessant te zijn.

2. Meer Multatuli (?)

Het behaaktekende vraagteken slaat erop dat ik niet zeker van mijn antwoorden ben, maar vooruit
...

Ik heb alle 7 delen van de Ideen becommentarieerd, en vermoed dat ik daarmee zowel de eerste als de laatste ben.

Ik ben zeker de eerste om de hele of zelfs maar een flink deel van de Ideen - alle zeven delen - van commentaar te voorzien, en die commentaren zijn bovendien goed en origineel, en ook zelden "letterkundig".

Er is feitelijk verbazingwekkend weinig over de Ideen geschreven, en ik betwijfel zelf ook of er wel meer dan 1000 lezers zijn van het geheel ervan - dat inderdaad niet makkelijk en veel tekst is.

Maar goed - ik heb het gedaan, en hierboven ook mijn commentaren zelfstandig gemaakt, die feitelijk allemaal onder de Ideen in mijn editie staan, die weer  allemaal in hun eigen bestand(je) staan.

Waarom ik
zowel de eerste als de laatste ben die uitgebreide commentaren bij de hele Ideen schreef?

Wel... ik moet gissen over de toekomst, maar ik was de eerste in zo'n 125 jaar om het te doen, en ieder volgend jaar brengt ons verder van Multatuli en zijn tijd. Het blijft logisch gezien heel wel mogelijk dat een ander het doet, maar het is onwaarschijnlijk en wordt steeds onwaarschijnlijker.

Vervolgens.

Wat ik tot nu toe niet gedaan heb zijn mijn eigen noten bij Minnebrieven en bij Specialiteiten te geven, alhoewel er wel versies van die teksten op mijn site staan, wel degelijk met de bedoeling ze van noten te voorzien.

Ik heb dat echter tot nu toe nagelaten, gedeeltelijk omdat het moeilijk is een goede editie van Minnebrieven in html voorelkaar te krijgen, en vooral omdat het me aan stemming ontbreekt, sinds 2007.

Dit zijn niet de enige twee factoren.

Een slechte gezondheid, waaronder sinds een jaar ook mijn slechte ogen, en andere bezigheden zijn twee andere redenen, waar bij komt dat ik dit jaar 63 ben geworden, dat weliswaar niet heel oud is, maar wel telt, net als het feit dat er zeer veel meer zoekers naar - niet-bestaande - porno op mijn site zijn, de afgelopen maanden in ieder geval, dan er lezers van Multatuli zijn. (Dit was vele jaren lang anders.)

Hoe het zij: Als ik de stemming en de gelegenheid krijg, dan wil ik zeker nog een commentaar schrijven bij wat Multatuli's beste boek is - de Minnebrieven - maar tot nu toe heeft zo'n conjunctie zich niet voorgedaan.

Ik blijf hopen, maar wat ik vandaag deed was het eerste dat ik aan Multatuli deed sinds 2011.

---------------------------------

About ME/CFS (that I prefer to call M.E.: The "/CFS" is added to facilitate search machines) which is a disease I have since 1.1.1979:
1. Anthony Komaroff

Ten discoveries about the biology of CFS(pdf)

2. Malcolm Hooper THE MENTAL HEALTH MOVEMENT:  
PERSECUTION OF PATIENTS?
3. Hillary Johnson

The Why  (currently not available)

4. Consensus (many M.D.s) Canadian Consensus Government Report on ME (pdf - version 2003)
5. Consensus (many M.D.s) Canadian Consensus Government Report on ME (pdf - version 2011)
6. Eleanor Stein

Clinical Guidelines for Psychiatrists (pdf)

7. William Clifford The Ethics of Belief
8. Malcolm Hooper Magical Medicine (pdf)
9.
Maarten Maartensz
Resources about ME/CFS
(more resources, by many)       home - index - summaries - mail