\ 

Nederlog

 

23 januari 2010

 

Twee leuke blogs en twee no brainers

 

Ik ben niet zo fris vandaag, en beperk me tot twee leuke blogs en twee no brainers.

1. Twee leuke blogs
2. Twee no brainers

1. Twee leuke blogs

En van de twee noemde ik eerder:

Dit is een blog van een Engelse jonge neurowetenschapper die bij gelegenheid de waarheid wil schrijven zonder z'n carriere in gevaar te brengen, en dus schrijft onder een alias.

Hij heeft een fraaie site met goede stukken en leuke en goede illustraties die u zeker zou moeten bekijken als het onderwerp u interesseert, en misschien anders ook wel. Leuk en leerzaam.

De andere site dank ik aan de voorgaande

Deze site is van een Engelse IT-er; is inderdaad bevangen door het onderwerp; heeft daar zinnige dingen over te melden; en is o.a. soms geinspireerd door Monty Python, naar een uitvloeisel waarvan de bovenstaande link leidt. De maker zegt zelf over z'n site

About this blog

Pointing a satirical and bogey stained finger at woos and faith-heads. In fact, general piss taking of the unenlightened who prefer dogma and irrational beliefs to the scientific method for determining the truth. With the occasional attempted poignant bleat.

Dus u bent gewaarschuwd.

2. Twee no brainers

Een 'no brainer', voor het geval u het niet wist, is een probleem dat nauwelijks of geen moeite behoort te kosten om redelijk op te lossen. Hier is er n als voorbeeld: 2+x=4 - hoeveel is x?

De eerste no brainer hoorde ik gisteren in "Met 't oog op morgen" met verbazing gesteld:

  • Waarom wil "minister Eurlings (Verkeer, CDA) automobilistenorganisatie ANWB een doorslaggevende stem bij de invoering van de kilometerheffing geven"?

Ik citeer de voorpagina van de NRC van vandaag. U mag er over nadenken, en als u er al uit bent mag u zich verbazen over de volgende verbazing, ook ontleend aan de NRC:

"In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op Eurling's uitlatingen. Kamerlid Ernst Cramer van coalitiepartij Christen-Unie zei: "De ledenvergadering van de ANWB over de democratie laten beslissen? Zo werkt dat niet minister."

Hier is mijn eigen antwoord zodra ik gisterenavond de verbaasde vraag hoorde waarom Eurlings dat nou toch zou doen: Hij wil de nieuwe HP van het CDA zijn die dan MP wordt bij de volgende verkiezingen.

Dat lijkt me een inkoppertje, met een logisch staartje dat misschien niet iedereen even snel even duidelijk is: Het CDA heeft kennelijk al beslist dat het huidige kabinet de formele einddatum van mei 2011 niet zal halen.

De tweede no brainer hoorde ik gisteren of eergisteren op de radio, waar een of andere journalist en Max Pam, ook een journalist, maar n die van schaken en Ayaan houdt, over de vraag

  • Waarom zijn er tegenwoordig zoveel goede schaakgrootmeesters op tienerleeftijd?

U mag er over nadenken, en ik geef toe dat ik mij de vraag al minstens een jaar geleden stelde, maar toen wel onmiddellijk met de oplossing kwam: Er zijn snelle computers met heel goede schaakprogramma's - zodat iemand die er werkelijk talent voor heeft dat snel kan uitvinden en dat talent veel makkelijker en sneller dan vroeger kan bekwamen.

De oplossing van dit probleempje heeft ook een logisch staartje, dat enigszins hoopgevend is bij de huidige stand van onderwijs: Het moet inderdaad in beginsel mogelijk zijn, met voldoend goede software, om een boel onderwijs sneller en effectiever te geven, zeker aan degenen met talent voor en zin in leren.

En dit leidt mij na een aansluitende opmerking, omdat mij dit eerder trof en het in dit verband past:

Er is een opmerkelijk verschil tussen de 12-jarigen van nu en van 1962 (waar ik toe behoor) en dat is dat de jongeren veel wereldwijzer zijn en - oppervlakkig, is waar, maar wat kan je verlangen van die leeftijd? - van veel meer dingen en verbanden weten, en dat ligt kennelijk vooral aan hun toegang tot het internet, die toegang geeft tot zeer veel meer informatie dan mij gegeven kon zijn anno 1962.

Wat voor verschi dit zal maken in hun cognitieve ontwikkeling weet ik niet, al is het ongetwijfeld zo dat het hoogbegaafden in beginsel veel kan helpen, net als in het geval van de zeer jonge schaakgrootmeesters.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail