\ 

Nederlog

 

13 Januari 2010

 

Korte nieuwspuntjes: JP, Amsterdam, fouilleren, economie

 

Vandaag wat korte nieuwspuntjes gelicht uit de NRC

1. Wat meer over JP de HP die MP is
2. "Red Amsterdam"
3. Preventief fouilleren onwettig (Engeland)
4. Economie 5% gekrompen (Duitsland)

1. Wat meer over JP de HP die MP is

De NRC van vandaag kopt op de voorpagina, maar slechts over 2 kolommen

Crisissfeer in coalitie over 'Irak'

en de NRC staat er behoorlijk vol van, terwijl de uitzending van "Met 't oog op morgen" er gisterenavond geheel aan gewijd was.

De voornaamste reden voor die commotie en crisissfeer is precies waar ik het gisteren over had, voordat de commotie en crisissfeer uitbraken: JP de HP die MP is, is nu eenmaal een aantal maatjes te klein voor het premierschap.

Hij bewees dat gisteren voor de zoveelste keer door slechts vijf uur nadat het rapport van de commissie Davids verschenen was, kennelijk op persoonlijke titel sprekend, de meeste conclusies van deze commissie, die hij zelf ingesteld heeft, onder leiding van een voormalig voorzitter van de Hoge Raad, tegen te spreken.

Aangezien die conclusies Balkenende zeer onwelgevallig moeten zijn (zie bijvoorbeeld gisteren) is het willen tegenspreken niet zo vreeemd - maar het ook doen nauwelijks vijf uur na het verschijnen van het rapport, kennelijk zonder veel overleg met zijn ministers, is weer zeer incompetent, net als de manier waarop Balkenende dat deed.

Een competent regeringsleider had de zaak voorlopig z'n beloop gelaten; gekeken hoe erop gereageerd wordt; en dan het zijne gezegd, na overleg met zijn ministers, en had eventueel een publiek boetekleed aangetrokken voor gemaakte en bewezen fouten, dat in Nederland maar al te vaak succesvol en populair blijkt, al is het evident gelogen en geposeerd van begin tot eind.

Maar Balkenende kan zoiets kennelijk niet als het zijn eigen beschadigde ego betreft, want daar lijkt toch wel z'n persoonlijke probleem en z'n eigen reden te liggen om, al na vijf uur, zo te reageren op een commissie die hij moeilijk af kan vallen vanwege hun incompetentie.

Ik zou nu het een en ander uit de NRC kunnen citeren, maar laat dat overwegend na omdat u het zelf desgewenst kunt vinden, en er bovendien toch al veel over dit onderwerp geschreven en gepraat wordt. Maar één citaat wil ik u niet onthouden, en wel van H.J.A. Hofland, die zijn column in de NRC vandaag de volgende titel en eind gaf.

Titel:

Waarom Balkenende moet aftreden

Eind:

Het besluit van Bush [om Irak militair aan te vallen - MM], zeven jaar geleden, heeft een kettingreactie van rampzalige gebeurtenissen in beweging gezet, waarvoor ook wij in Nederland nog steeds de prijs betalen.

De diepste oorzaak daarvan is een zelfoverschatting gepaard aan een fundamenteel wanbegrip voor de buitenlandse politiek. Ook in Den Haag hadden ze zeven jaar geleden beter kunnen weten. Nu wekt de minister-president de indruk dat hij nog altijd vindt min of meer gelijk te hebben gehad. De afgelopen zeven jaar bewijzen het volstrekte tegendeel. Daarom vind ik dat hij moet aftreden.

De problemen hierbij zijn vooral dat de waarschijnlijke kuur (Wilders in de regering) heel wel mogelijk een stuk erger is dan kwaal (Balkenende en zijn voortdurende gestoethaspel), en dat coalitiepartner PvdA waarschijnlijk heel weinig trek in verkiezingen heeft, met een flinke kans daarin niet meer dan een zetel of 15 te kunnen krijgen.

2. "Red Amsterdam"

Er is volgens de vandaagse NRC een nieuwe Amsterdamse politieke partij, met als lijsttrekker oud-wethouder (toen PvdA) Pitt Treumann, die "Red Amsterdam" heet, deel wil nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart, de bouw van de Noord-Zuidlijn wil stoppen.

Ik wist hier nog niet van, en het is tamelijk interessant nieuws, onder andere omdat een voormalig PvdA-wethouder enig begrip behoort te hebben van hoe de PvdA intern en publiek functioneert.

Er staat een redelijk uitgebreid bericht over op de Binnenland-paginaas van de NRC, onder de kop 'We moeten verzakken van Munt voorkomen', maar het meeste dat erin staat stond eerder in mijn serie over de Metrofraude, waarnaar ik u zojuist de link gaf.

Maar één ding wil ik u niet onthouden, omdat het is wat ik ook denk, en ik het nog niet zo behandeld heb. Het betreft de kosten van de Noordzuidlijn, die de afgelopen 10 jaar volgens B&W-leugens rond 1 miljard zouden zijn, en ondertussen tot minstens 3,1 miljard blijken te zijn gegroeid, stand een maand of wat geleden.

Hoeveel zal het echt gaan kosten?

Treumann komt op een kleine 4 miljard als je de rentekosten erbij telt en sluit niet uit dat het totaalbedrag kan oplopen tot 6 miljard. (..)
Omdat Amsterdam ciontractueel opdraait voor alle overschrijdingen, vindt Red Amsterdam de financiële risico's te groot voor een stad met een jaarbegroting van 5 miljard euro. "Daar komt bij dat Amsterdam nu al elk jaar naar schatting 44 miljoen euro aan rente betaalt over de al uitgegeven 1,1 miljard, terwijl de stad door de economische crisis moet bezuinigen", zegt Treumann. Dat is meer dan de stad uitgeeft aan veiligheid: "Dit is te erg om belachelijk te maken."

Afgezien van de laatste zin, waarvan ik niet weet of Treumann 'm meent, lijkt dit me heel zinnig - en die 6 miljard is dan begroot zonder rekening te houden met enige serieuze tegenvaller, zoals het verzakken van de Munt of Bijenkorf.

3. Preventief fouilleren onwettig (Engeland)

Op de buitenland-paginaas van de NRC staat een artikel onder de titel "Hof: Brit 'preventief fouilleren' is onwettig", dat zo begint (met zwartzetting van de NRC)

Een belangrijk onderdeel van het Britse antiterrorismebeleid is onwettig. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren bepaald.

De Britse wet, die in 2000 werd ingevoerd, geeft de politie onder meer de bevoegdheid mensen overal en elk moment aan te houden en te fouilleren, ook wanneer er geen concrete verdenking bestaat. Het middel is volgens de regering "geschikt om terroristische handelingen te voorkomen".

Dat laatste bestrijd ikzelf niet, want hetzelfde geldt ook waterboarden, aan de elektrische leiding leggen, of gewoon vergassen, bijvoorbeeld - behalve dat daar ooit in het Westen, toen dat nog voor beschaafd doorging, wettelijke afspraken tegen zijn gemaakt die al dat soort zo doelmatige handelen dat geboren beulen zo goed uit zou komen en plezieren te verbieden:

Volgens het Hof is deze bepaling te ruim en daardoor in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, in het bijzonder artikel 8, over 'het recht op eerbiediging van het privéleven'.

Juist. En voor meer hierover zie o.a. mijn Over de "war on terror": eindelijk enig gezond verstand van vrijwel een jaar geleden en mijn Over terrorisme uit oktober 2005, nog steeds volkomen terecht en onderbouwd door de loop der geschiedenis van de afgelopen jaren.

4. Economie 5% gekrompen (Duitsland)

En tenslotte dit bericht, ook in het kader van mijn reeks over de crisis, van de economiepagina van de NRC van vandaag:

Duitse economie krimpt 5 procent

De Duitse economie is in 2009 met 5 procent gekrompen. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek vandaag bekend. De krimp was iets groter dan verwacht. In 2008 groeide de Duitse economie nog met 1,3 procent. Duitsland heeft de grootste economie van Europa. Het was vooral de daling van de export met 14,7 procent die de Duitse economie raakte.

Ik registreer het maar omdat het relevant is voor de hele Europese Unie, in het kader van "het had erger gekund", want dat is zeker waar - en zie mijn Harald Welzer's panisch psychologen proza van net meer dan een jaar geleden.
 


Maarten Maartensz

        home - index - top - mail