\ 

Nederlog

 

24 December 2009

 

Kort over de NRC (dik en verkocht)

 

Ik schrijf regelmatig over de NRC soms ook in de titel zoals vandaag, zoals in iets meer dan 1 jaar deze keren

Maar ik schrijf heel wat vaker over artikelen in dat dagblad, en wel omdat ik het zelf al heel wat jaren lees, zoals uitgelegd in de eerste twee van de bovenste links.

Vandaag alleen kort en snel wat over de NRC

1. Extra dikke NRC
2. NRC verkocht

1. Extra dikke NRC

Ik vermoed dat het vandaag de dikste NRC ooit is: Met de bijlages Weekblad, Opinie & Debat, Wetenschap, Boeken, Cultureel Supplement en het katern Economie, dit alles natuurlijk vanwege de Kerst en de feitelijk vier  opeenvolgende dagen effectieve sluiting van economisch Nederland, afgezien van wat door moet draaien.

Een vandaagse NRC met heel veel tekst dus, en zelfs redelijk wat advertenties, en dat toch "slechts" 2 euro 95, dus omgerekend naar guldens 6 gulden 50, afgerond. Ik koop het blad los bij dezelfde winkel als waar ik brood koop, dat heel goed en vast ook heel natuurlijk is, dat brood bedoel ik, want het is namelijk zo'n natuurlijk soort winkel, maar dat wel "slechts" 3 euro 15 kost, dus in guldens zeg 6 gulden 95.

Het zijn van die tijden. Entwertung aller Werte, zal ik maar zeggen, ook van brood en informatie. De verhoudingen zijn zoek, om het auf Niederlaendisch te zeggen.

2. NRC verkocht

Ook is de NRC de afgelopen week verkocht. Dat moest van de regering, in deze democratie, dit kapitalistisch land, omdat het onderdeel van een concern was dat teveel kranten in de portefeuille had.

Ik registreer het in het voorbijgaan, omdat ik heel wat vaker over en in verband met de NRC schrijf in Nederlog, met enige verbazing ook, maar zonder er zelf een stellige mening over te hebben.

De NRC is verkocht aan een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeyer, van C&A e.d., plus aan een groep omroepheren rondom de zender Het Gesprek, waarvan ik alleen weet dat deze zender zeer ambitieus was, zeer klein is, nog niet lang bestaat, en mij geheel nooit bereikt heeft.

Je kunt zeggen dat verkoop aan de genoemden een voordeel is in althans één zin: Het zijn geen buitenlandse beleggers, dus ze zijn althans in staat om in beginsel te begrijpen wat de NRC is - al schijnt het overigens ook de enige krant in Nederland die, indien deze er zelfstandig voor zou staan, zelfstandig winst zou maken.

Maar ik bedoel natuurlijk dat een krant, en zeker iets als de NRC (in kontrast met een advertentie-vodje of regionaal sufferdje) niet alleen of voornamelijk "een product", "een proces", of "een investeringsoptie" is, als wel iets dat van groter maatschappelijke betekenis is dan de nominale beurswaarde ervan aangeeft - waarvoor zie de bovenstaande eerste twee stukken, bijvoorbeeld.

Wat ik wel weet is in dit verkoopsverband dat Jan Blokker Sr., die voor de NRC werkt, in een aflevering van "Met 't Oog op morgen" (mijn andere vrijwel dagelijkse bron van informatie, naast internet en radio) van de afgelopen week te horen was, en zwaar hijgde van verontwaardiging over de verkoop, en wellicht ook van ouderdom, want hij is ondertussen in de 80 als ik het wel heb.

Blokker's woede gold vooral de omroepheren rond Het Gesprek - Derek Sauer, Harry de Winter, Frits Barend: that kind of ilk - en hij zal die types en personages beter kennen dan ik, al heb ik genoeg van Frits Barend gehoord om te weten dat het typisch een Grossmaul is die ik niet in een leidinggevende functie zou willen, als zogeheten bovengestelde.

Hoe het zij, ik registreerde dit alleen in het voorbijgaan, om het bij te houden, en omdat ik regelmatig schrijf over dingen die in de NRC staan en ik het blad al heel lang lees.

Ik verwacht niet dat er binnenkort veel zal veranderen en met een beetje geluk en goed beleid is er enige hoop op financieel gezond en zelfstandig Nederlands dagblad voor de hoger opgeleiden en/of meer intelligente Nederlanders.


P.S. En ik heb het stuk van gisteren en de lijst daar uitgebreid met nog een stuk dat ik het afgelopen jaar in Nederlog hoort en bij het onderwerp groepsdenken hoort, in redelijk wat opzichten: OVER POLITIEK, IDEOLOGIE EN TAALGEBRUIK.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail