\ 

Nederlog

 

19 november 2009

 

Iconificatie van de site volbrachtTwee dagen geleden vermeldde ik hier de gedeeltelijke iconificatie van de site.

Vandaag heb ik de rest van de site geiconificeerd, wat dus wil zeggen dat de bestanden in alle secties nu in Firefox verschijnen met een afbeelding als deze 
                                                 
links van de titel of bestandsnaam.

Een en ander dient om de html-bestanden van mijn site makkelijk visueel te onderscheiden van andere html-bestanden.

Het icoontje zelf is 766 bytes klein, maar neemt toch 4 Kb in beslag op uw harde schijf in Windows, want dat maakt geen kleinere bestanden. En ik heb het herhaald in iedere folder, omdat dit om diverse redenen het makkelijkst is.

Tenslotte heb ik vandaag ook bevonden dat in de MS Explorer 8 die ik bij zeldzame gelegenheid gebruik - "zonder invoegtoepassingen", zoals het domme en lelijke kreng zelf meldt, omdat ik dat gevaarlijke rotzooi vindt en geen ActiveX ellende (*) op mijn harddisk wil - mijn icoontje niet getoond wordt: Ik krijg alleen het MS-icoon te zien, alsof dat vanzelf spreekt ("Du skal ikke tenke at du er noen!") (**).

Wel.... Firefox IS veel beter, en daar werkt het dus wel in. En ik voel me weer eens belazerd door MS.


P.S. Ik denk dat er zo langzamerhand, gezien de kennelijke onwil van MS om een behoorlijke en veilige browser te maken, een stevige casus gemaakt kan worden dat wie met MSE op het internet surft een gevaar voor zowel zichzelf als anderen is. En zie verder mijn A new internet is needed + 3 special reasons why.

Notes

(*) Wat is "ActiveX"? Een soort uitvoerbare bestanden - dus feitelijk: programmaas, die van alles kunnen doen met uw computer en op uw harddisk - dat MS ooit ontwikkeld heeft om het browsen te vergemakkelijken of verfraaien, dat een waarachtige natte droom is gebleken voor kwaadwillige hackers, en dat om de volgende reden:

U kunt via uw browser contact maken met andere computers - maar één van de prijzen die u daarvoor moet betalen is dat gene zijde dan ook contact heeft met uw computer.

Om nu te voorkomen dat daar kwaadwillig misbruik van kan worden gemaakt zijn behoorlijke browsers zo ingericht dat daarmee niet op uw computer gestoeid kan gaan worden van gene zijde, in het bijzonder niet via het neerladen van uitvoerbare programmaas, en  natuurlijk behalve wat het neerladen van normale browser-bestanden betreft, die als het goed is alleen bestaan uit tekst en afbeeldingen, en tegenwoordig ook JavaScript (e.d.).

Wel.... ActiveX is een technologie die het wel mogelijk maakt dat vanuit een andere computer allerlei uitvoerbare programmaas op uw computer gezet en uitgevoerd worden. Vandaar dus. (Wellicht dus dat mijn icoontje wel getoond zou worden door "invoegtoepassingen" in MSE 8, maar ik zal dat niet gaan uitvinden vanaf mijn computer.)

Tenslotte, omdat ik JavaScript (e.d.) noemde: Dit is uitvoerbare programma-code die in html-bestanden staat. Ook dit is gevaarlijk gebleken - zie mijn Musings on computing and a new internet, voor wat u daartegen kunt doen, in Firefox wel te verstaan - maar JavaScript is, anders dan ActiveX, wel beperkt tot de browser, en is niet vrij de rest van uw computer te bespelen alsof dat vanzelf spreekt.

(**) De scandinavische tegenhanger van de Nedernorm "Doe maar gewoooooon, dan doe je al gek genoeg", vertaalbaar als "Je mag niet denken dat je iemand bent!".

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail