\ 

Nederlog

 

3 oktober 2009

 

Alweer beveiliging: Waarschuwing xs4all + McAfee

 

All this with indignation have I hurled
At the pretending part of the proud world,
Who, swollen with selfish vanity, devise
False freedoms, holy cheats, and formal lies
Over their fellow slaves to tyrannize.
   -- John Wilmot, 2nd Earl of Rochester
   (from "A Satire Against Reason and Mankind")

Dit stukje gaat alweer over beveiliging - en als u dat vervelend mocht vinden, bedenk dan dat (1) het ook in uw eigen belang is en dat (2) ikzelf er al vijf maanden nogal gedwongen bij betrokken ben en in geinteresseerd ben geraakt vanwege de gruwelijke beroerdheid van xs4all en van McAfee, het "beveiligings-pakket" dat xs4all.nl meelevert met het abonnement.

Hier is dus wat meer relevante informatie over de beveiliging van uw en van mijn computer en over het fraais dat ik gisteren noemde, want er is meer

1. Safer-Networking
2. Xs4all + McAfee

O ja - en alles u liever wat smakelijkers stemmigs hebt dan kunt u de link genieten en doordenken: "A Satire Against Reason and Mankind" van John Wilmot, 2nd Earl of Rochester.

1. Safer-Networking

Het programma dat ik gisteren enthousiast voor u besprak, namelijk Spybot - Search and Destroy (dit is een download link, en voor het geval u een langzame internetverbinding hebt deel ik u mee dat de download 15,2 MB is, maar geheel de moeite waard), is van Safer-Networking Ltd. dat ook een goede website, forums en een Wiki heeft - zodat u ook kunt zien wat andere gebruikers vinden, in plaats van alleen, zoals bij veel aanbieders van commerciele programmaas (anders dan Spybot dat freeware is), een evident door een voor geld liegende reclamejongen geschreven blah-blah-tekstje.

Ikzelf vind het allemaal uitstekend en interessant en kan het u van harte aanraden - maar u moet mij niet vertrouwen, of althans niet in dit soort zaken, en zelf nadenken en beslissen wat u doet, om welke reden ik u op die forums en Wiki wijs, want dat laat zien dat mijn eigen oordeel niet ongebruikelijk is. (*)

Ook is het zo - ik schrijf het er maar bij omdat ik weet dat ik regelmatige lezers heb die heel weinig van computers weten - dat ik vooral geinteresseerd ben in Spybot (1) omdat het keurig blijkt te werken voor mij (dat doet het basis-programma ook voor u al weet u niets van computers, trouwens) en (2) omdat ik geinteresseerd ben in computers, en daar redelijk wat van weet, en 21 jaar dagelijkse ervaring mee heb.

Ik vermoed dat het vooral punt (2) is dat mij enthousiast maakt voor Spybot, en wel omdat het vragen kan beantwoorden die ikzelf heb en dat bovendien heel helder en goed doet, met uitstekende Help-bestanden (en een van mijn standaardklachten over vrijwel alle software waar ik weet van heb - minstens 95% - is dat de help erbij slecht, onduidelijk, onvolledig, niet up to date, of gewoon afwezig is) die althans mij, die redelijk wat van computers weet, heel snel veel verduidelijken.

Hoe het zij: Of u nu veel van computers weet of bijna niets: Spybot lijkt me een Must Have, want het basis-gedeelte is begrijpelijk en toepasbaar voor iedereen, en de enige reden waarom u het niet zou willen hebben die ik kan bedenken is dat u in geld zwemt en daarvan zeer veel betere beveiliging hebt gekocht dan - bijvoorbeeld - McAfee levert, waarover hieronder meer.

Eerst nog dit, en dat voor de wat meer computergeleerden:

Safer-Networking geeft minstens drie andere fraaie en leerzame programmaas, namelijk

  • Filalyzer
  • Regalyzer
  • Runalyzer

Ook dit vind ik heel fraaie en leerzame programmaas - respectievelijk Analyzers van Files, de Registry en Programmatuur - en ook deze kan ik u aanraden, maar hier is het duidelijk dat u er niet zo heel veel aan zult hebben zonder behoorlijke computerkennis.

Heeft u die echter dan vindt u met deze programmaas zeer veel vragen makkelijk en duidelijk en snel beantwoord die u over de Files, de Registry en de Programmatuur zou willen stellen, inclusief bijvoorbeeld disassemblies van programmatuur (dat mij verheugt en dat u zou moeten verheugen als u weet wat assembly is en dat enigszins kunt lezen: het is de basis van alle programmaas, maar niet makkelijk noch vanzelfsprekend).

Ik geef dit dus maar door voor het moment voor geinteresseerden, en herhaal overigens nog eens dat u tegenwoordig echt programmatuur tegen spybots, virussen, Trojans en wat al niet nodig hebt, omdat uw computer anders het serieuze risico loopt deel te worden van een netwerk van miljoenen feitelijk geheel of gedeeltelijk overgenomen computerslaven, die als doorgeefluik dienen voor allerlei troep achter uw rug om, en waar u ook nog eens, als u internet-bankiert bijvoorbeeld, financieel door geplukt kunt worden.

2. Xs4all + McAfee

Ik heb u de afgelopen dagen tegen xs4all gewaarschuwd, die ikzelf voor het moment alleen aanhoud als provider omdat ik heel weinig geld heb (naast weinig energie, en veel moeheid en pijn) en omdat mijn email-adres en internettoegang via deze firma loopt, van 1996-2002 tot mijn tevredenheid, en sindsdien tot mijn immer stijgende ontevredenheid, verontwaardiging en woede.

Ook hier hoeft u mij geheel niet te vertrouwen of geloven, behalve wat het volgende betreft: Ikzelf ben vrijwel altijd vriendelijk, beleefd, voorkomend, eerlijk en welsprekend tegen mensen die ik niet ken.

Dit is gedeeltelijk karakter en opvoeding - ik ben vriendelijk van aard, en had heel rechtvaardige en aardige ouders - maar het is ook een zwakte, want het overgrote deel van de mensheid is feitelijk, achter hun geglimlach en gevlei, helemaal zo vriendelijk en welmenend niet, zeker niet als zij functioneel anonieme onderknuppels in een of ander bedrijf of bestuurlijke burocratie zijn waar u of ik klant zijn: U wordt gewoon allervriendelijkst belogen, bedrogen en van het kastje naar de muur gestuurd, en uiteindelijk is men alleen vriendelijk en schijnbaar beleefd, als dat al lukt, vanwege wat men aan u hoopt te verdienen.

Het is ook niet alleen karakter en opvoeding: Het is mijn eigen aristocratische geest - zie ook Etiamsi omnes, ego non - die ik terugvind bij zeer weinigen, waaronder Machiavelli, De la Boetie, Rochester, Gibbon, Chamfort en Multatuli. Hier gaat het over Rochester - een 17e eeuwse Engelse edelman, dichter, en vrijdenker:

The speakers of the works discussed here are so similar to Rochester himself in character that it is possible to say that he shared most, if not all, of their attitudes and opinions. Like him, they are all rational, witty characters. Like him, they often despair of the intelligence of their fellow creatures; in a letter to his friend Henry Saville, Rochester lamented,

But most human Affairs [are] carried on at the same nonsensical rate, which makes me, (who am now grown Superstitious) think it a Fault to laugh at the Monkey we have here, when I compare his Condition with Mankind."

As in "A Satire Upon Reason and Mankind," Rochester compares humans unfavorably with animals: he no longer finds the monkey’s behavior comical, since humans are so nonsensical themselves.

Hier citeer ik uit Ealaside A. Haas's Honors Thesis inzake "Honesty and Reason - The Satires of John Wilmot, 2nd Earl of Rochester" ook al omdat ik binnenkort terugkom op Rochester's "A Satire Upon Reason and Mankind" (de links werken en zijn zeer de moeite waard, voor intelligente mensen).

Kortom, mijn aristocratische geest - sinds ik op mijn 4e naar de kleuterschool moest, en bevond dat ik de kindertjes vrijwel allemaal dom vond, al waren ze soms best aardig - heeft alles te maken met "despair of the intelligence of their fellow creatures" en de bevinding dat ik in dat opzicht nogal radikaal verschil van de grote meerderheid, die dan ook bewijsbaar een heel stuk dommer en onwetender is dan ik ben, en dus, mede vanwege mijn gebruikelijke vriendelijkheid, meestal de vorm neemt van een wat vermoeide doch beleefde tolerantie van andermans gebreken, in de veronderstelling dat ze helaas toch niet veel beter doen dan ze kunnen, want nu eenmaal dom geboren en nogal belabberd opgevoed en slecht geschoold zijn, en omdat ze zelf ook al niet gevraagd hebben om in deze wereld gezet te worden, laat staan met de gebreken of kwaliteiten die ze feitelijk hebben.

Ik wil maar zeggen... aan mijn (on)beleefdheid heeft het niet gelegen, dat ik bijvoorbeeld xs4all tegenwoordig een snel failliet toewens:

Dat is geheel het werk van de honderdduizendste rangs "service" die ze in de aanbieding blijken te hebben voor mij sinds 2002, door functioneel anonieme randdebielen, die honds onbeleefd worden zodra je aantoont dat jij je niet de gebruikelijke oren laat aannaaien, zoals de meeste naieve klanten wel laten gebeuren, bij gebrek aan relevante kennis.

Nu McAfee. Ik schreef gisteren over xs4all en McAfee dat

hun bij het abonnement meegeleverde McAfee, verreweg de slechtste beveilingssuite die ikzelf ooit zag, en ook nog eens een keer gecastreerd is voor xs4all (je krijgt geen specialisten van McAfee te spreken of te mailen: je krijgt dezelfde brutale MBO-abiturienten als vanouds bij xs4all, sinds 2002) en volgens xs4all eigen zeggen ook nog eens een keer gebugd, dat een probleem is dat ze zeiden nog niet opgelost te hebben toen ze het mij toegaven.

Wel... u moet mij niet geloven, noch enig ander mens, omdat hij of zij iets zegt en dat plausibel doet, maar hier is een rapport over allerlei gebruikelijke beveiligings-software inclusief die van McAfee, door mensen die het weten kunnen (en kennelijk ook niet weersproken worden door McAfee zelf):

  • Proactive Security Challenge (van - en ik citeer:

    matousec.com is a project of Different Internet Experience Ltd. It was founded by David Matoušek in March 2006 with a small group of young people, mostly university students, who were interested in the Internet, security and other computer related topics. The group's focus was on security related projects and providing specific services to software vendors.

    The group established various business connections with world-class security software vendors and helped them creating the most secure solutions on the market.)

Dit beschrijft een serie tests van allerlei beveilings-software (vrijwel allemaal commercieel) waaraan ruim dertig dergelijke suits blootgesteld zijn, met o.a. dit rapport over de McAfee die ikzelf gebruik en zo gruwelijk bevond

Het geval wil namelijk dat de specialisten die een en ander getest hebben cijfers geven van 1 tot 10 en dat McAfee een 2 krijgt, en zo ongeveer niets blijkt te kunnen.

In dezelfde test werd o.a. ook Norton Internet Security getest, die ikzelf gebruikt heb voordat ik McAfee installeerde vanwege xs4all (ik moest Norton kopen omdat ik McAfee tot ik ADSL kreeg eenvoudig niet neergeladen kon krijgen van xs4all, die dat natuurlijk weer als "dat is uw probleem, muhneer" definieerde), dat een 8 krijgt in de tests, maar toch "Not Recommended" is.

Een van de twee beste in dit verband is van PCTools - die ik ken als leveraar van heel goede commerciele programmatuur - die een gratis Firewall heeft die een 10+ krijgt.

Zo! Dan weet u dit ook weer - en ik maak mij werkelijk ongerust over xs4all, en over iedereen die via xs4all internet, want nogmaals: Het is geheel niet meer de goede firma die het tot de verkoop aan de KPN was, en alle goede dingen die u erover hoort komen van zeer naieve gebruikers en komt vrijwel zeker nog van de ooit terecht uitstekende reputatie van het xs4all van weleer.

U bent dus gewaarschuwd, en zoals u ziet ben ik zo vriendelijk, rationeel en redelijk om u heel rationele gronden te geven voor mijn ongerustheid over xs4all (iedere besmette PC van een ander is ook een gevaar voor u!) en voor mijn irritatie ermee: Ik ben gewoon behandeld als een stuk vuil, en hoewel ik daar als gezegd een heel neerbuigend aristocratisch begrip voor heb, en nominaal keurig netjes beleefd blijf over de telefoon, word ik daar niet vrolijk van, en inspireert het mij tot stukjes als dit.

Skal, xs4all! Dat jullie maar snel failliet mogen raken - want jullie zijn een gevaar bij het internetten, net als de troep van McAfee die jullie meeleveren bij wijze van "beveiliging".


P.S. Ikzelf heb dan ook onmiddellijk de firewall van PCTools geinstalleerd, dus de firewall-troep van McAfee eruit geflikkerd - en het is onmiddelijk veel beter, veel verzorgder, veel duidelijker, veel uitgebreider, veel makkelijker, en zelfs veel vriendelijker en beleefder, want de rotzooi van McAfee bestaat voor een flink deel uit een soort bevelen, en biedt daarnaast vrijwel niets (en wat geboden wordt crashte mijn computer herhaaldelijk).

In dit verband is hier nog een kleine toelichting op mijn aristocratische geest:

Ik lieg er niet over; ik ben bij gelegenheid onbeschaamd arrogant, zoals ik onbeschaamd lang en welsprekend ben; het is wel degelijk gebaseerd op het besef dat ik slimmer ben dan de overgrote meerderheid - maar ik heb niet het soort arrogantie van een Gerrit Zalm, Wouter Bos, een bebonuste bankmanager, een Nout Wellink, een Job Cohen, of een Jan-karel Gevers, dat allemaal op iets HEEL anders teruggaat, namelijk verachting, misbruik, en oplichterij van wie niet zo handig achterbaks is als zij.

En omdat ik ook al omgang heb gehad met behoorlijk grote criminelen (vanwege mijn conversatie, niet vanwege mijn criminaliteit) kan ik u melden uit welk materiaal deze arrogantie van politici, bedrijfsleiders, topambtenaren, en de meeste universitaire professoren gemaakt is: het soort mafia-capo-mentaliteit dat uiteindelijk gebaseerd is op een soort notie als

"mij en mijn soort is alles toegestaan - wij zijn geboren Herrenmenschen en heersers".

Wel... ik ben een geboren denker, en daarom minstens zo hoogmoedig als deze soort, maar toch fundamenteel anders. (**)

(*) Ik kan u bijvoorbeeld onmogelijk garanderen dat Spybots - Search and Destroy niet heel geniepig zelf een Spybot is of installeert op uw computers. De makers ervan ontkennen dat allemaal heel stellig, but so they would, wouldn't they? En ik garandeer u dat dus geheel niet - maar wijs u in plaats daarvan op de site, forums en het bijna 10 jaat bestaan van Spybots, dat het althans waarschijnlijkheidstheoretisch aannemelijk maakt dat een en ander is wat de gebruikers en makers zeggen dat het is.

(**) Alweer hoeft u me niet te geloven, maar het lijkt me toch wel heel redelijk aannemelijk dat, als ik maar mee had kunnen of willen liegen en bedriegen samen met dit ras van zelfvermeende bestuurlijke Uebermenschen - want: het komt daar echt op neer, ook bij criminelen, en ook bij de heel domme daaronder, vanwaar ook de vanzelfsprekendheid waarmee deze soort zichzelf en hun vrienden bonussen van miljoenen toekennen: ze menen dat hun soort dit vanzelfsprekend toegestaan behoort te zijn - ikzelf dan allang professor of politiek prominent geweest zou zijn, ziek of niet.

Maar opnieuw, als u meent dat ik mijzelf dit als verdienste toereken: Ikzelf neem aan dat het vooral van mijn genen en mijn ouderlijke opvoeding stamt, en dat het heel wel mogelijk is dat ikzelf een heel handige ellebogenwerker zou zijn geweest als mijn ouders dat waren geweest. Quod non.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail