\ 

Nederlog

 

20 september 2009

 

Over ME en de site + logica

 

Het houdt niet over met de ME dus dit wordt een kort stukje. Trouwens... in ME-verband: Het doet me plezier dat redelijk wat mensen de weg weten te vinden naar de Engelse ME-Guidelines (pdf) en het is dus niet zo dat het Gezondheids-centrum dit alles niet had kunnen en behoren te weten. (Zie: P.S. over karakter en moderne gezondheidscentra van 16 september.)

Er is trouwens meer en meer uitgebreid in dit verband: Zie mijn NICE-ME, alles naar aanleiding van een uitgebreid rapport van de Engelse National Health Service over ME, gepubliceerd in Augustus 2007: "Guidelines for the treatment of ME/CFS in Great Britain", in Neerland kennelijk geheel onbekend, bij doktoren en medische hulpverleners tenminste.

Ik heb vandaag dus weer heel weinig gedaan anders dan moe en met pijn in bed liggen, maar toch nog wat aan de site gedaan, want ik heb o.a. de sitemap, de Engelse en Nederlandse veranderingen, het bestand New/Nieuw in 2009 en MEinAdam-2009 bijgewerkt, de laatste t/m juli, en een paar correcties in een paar Nederlogs gemaakt waar mijn oog op viel. Het zijn allemaal overzichten, maar ook dat heeft zijn nut.

En ik vond ook wat leuks in verband met logica, als u dat tenminste leuk mocht vinden: Iets dat DCProof (link naar de site) heet en zichzelf aankondigt als

Learn how to write proofs...

  • Innovative proof-writing software makes it easy to learn how
  • Simply point and click to invoke the rules of logic, each line verified as you enter it
  • Tutorial introduces standard methods of proof using simple examples from logic and set theory common to all branches of mathematics

EÚn van de aardige dingen is dat het inderdaad het helpen schrijven van waarachtige logische/wiskundige bewijzen is en wel in propositie-logica, predikaat-logica en verzamelingenleer.

De site is aardig gedaan en de software werkt, al vond ik het vandaag en heb ik er dus weinig ervaring mee, maar een en ander is krachtiger en duidelijker dan wat ik tot nu toe op dit terrein zag (dat gewoonlijk beperkt was tot propositie-logica, met soms wat predikaat-logica).

Ik vermoed dat het helpt als u wel eens een blik in een boek met formele logica wierp, maar in dat geval heeft u met deze software kennelijk een instrument om het soort bewijzen en bewijsregels dat in dergelijke boeken uitgelegd wordt met hulp van de computer te schrijven en begrijpen.

Voor meer begrip van logica heeft u echter logica-boeken nodig (en de link geeft mijn selectie in de logic-sectie), al is de help bij e.e.a. redelijk uitgebreid en redelijk duidelijk.

Hoe het zij... mocht u ge´nteresseerd zijn in logica dan is dit de moeite waard te bekijken, en het is gratis en installeert makkelijk.


P.S. Dit is typisch een naschriftje: Als u het bekijkt zult u bevinden (mits voorzien van enige logische kennis) dat de gebruikte logische notatie niet standaard is, maar dat is om de redenen zoals ik uitleg in Logic Notation, maar overigens zinnig gekozen is.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail