\ 

Nederlog

 

9 september 2009

 

Interessante links: Zinoviev en PlanetPhysics + nieuw internetHet houdt weer geheel niet over vanwege de ME dus ik geef alleen paar interessante links en dat vooral voor kenners of zogeheten geeks, en ťťn heel wenselijk idee over het internet:

1. Alexander Zinoviev
2. PlanetPhysics

3. De macht en ellende van het internet

1. Alexander Zinoviev (geanglificeerde vorm) was een Russische logicus en filosoof die leefde van 1922-2006. Hij was een bijzonder moedig, origneel en helder denkend man en ik heb en las de meeste van zijn boeken, voorzover vertaald in het Engels of Duits. Ook heb ik hem een keer kort ontmoet en kort met hem gecorrespondeerd.

Zijn twee bekendste boeken zijn waarschijnlijk "Gapende Hoogten" (Engels: "Yawning Heights"), een satire over de Sovjet-Unie, maar eigenlijk nog meer over burokratie, macht, en mensen, waarvoor Zinoviev geŽxpatrieerd werd, en "Logische Sprachregeln", zijn dikste en meest systematische uiteenzetting van zijn logische ideeŽn.

Hij is zeer de moeite waard om te lezen, en de bovenstaande link geeft goede redenen waarom, en een overzicht van de niet-logische kant van zijn werk en van zijn persoonlijkheid, die van een onverzettelijk zelfstandig denkend en willend individualist.

De site waar Alexander Zinoviev naar linkt, die ik gisteren vond,  is goed gedaan, in vier talen, met veel fotoos en redelijk wat behoorlijk verklarende tekst, met een beperking die voor de meeste lezers van geen belang zal zijn, namelijk dat zijn logisch werk volledig onbehandeld blijft.

Ikzelf vind dat jammer omdat ik hem sinds 1975 als logikus kende, en wel ťťn die een stuk eerder dan ik vrijwel dezelfde ideeŽn over negatie als ik bedacht had, en een heel stuk verder ontwikkeld had, o.a. als professor in de logica in Moskou.

Het was pas vijf jaar later daarna dat ik "Yawning Heights" las (in het Nederlands vertaald als "Gapende Hoogten") en redelijk wat maar niet alles van zijn literair-sociologische verhandelingen, waaronder "The Radiant Future", "The Madhouse" e.a.

En ik spreek van literair-sociologisch omdat dat een redelijk passende beschrijvende term is: Zinoviev's boeken sinds "Yawning Heights" zetten vooral zijn sociologische - maatschappelijke - theorieŽn uiteen, maar deden dat in een overwegend literaire vorm, meestal althans enigszins satirisch.

Ik houd hem voor zeer interessant in allebei zijn hoofdonderwerpen - en hij was ook nog een goed schilder en uitstekend cartoonist - en ťťn van de weinige echte individuen waar ik weet van heb (voor anderen zie mijn Over zielsverwantschap en Freigeisterei), maar het is waarschijnlijk dat de meeste Nederlanders hem niet naar waarde zullen schatten, omdat ze zijn logisch werk niet kennen en zijn sociologische theorieŽn omstreden zijn.

Hoe het zij, u heeft nu de link met behoorlijk wat informatie over een bijzonder man, op wie ik hier en elders zeker terug hoop te komen (modulo gezondheid, als gebruikelijk), en waar ik veel over zou kunnen schrijven.

2. PlanetPhysics is een prachtige organisatie die het volgende doet volgens de openings-alinea van hun site:

PlanetPhysics is a virtual community which aims to help make physics knowledge more accessible. PlanetPhysics's content is created collaboratively: the main feature is the physics encyclopedia with entries written and reviewed by members. The entries are contributed under the terms of the GNU Free Documentation License (FDL) in order to preserve the rights of both the authors and readers in a sensible way.

De link die ik eerder gaf - deze: PlanetPhysics - is naar een overzicht van directories met vele fraaie teksten. Wat ik zag - in verband met Algebraic Logic en met Quantum Mechanics - was uitstekend verzorgd.

Hun leus is trouwens

Physics for the people, by the people.

De voornaamste mits voor de meeste lezers zal zijn dat de site minstens enige kennis van natuur- en wiskunde vooronderstelt. Maar overigens is het een uitstekend voorbeeld van "the power of the internet", in positieve zin.

3. De macht en ellende van het internet: Er zijn veel negatieve aspecten aan het huidig internet, waaronder advertenties op, commercialisering van en bespionnering middels het internet, die althans mij ertoe hebben bewogen een sterk voorstander te zijn van een nieuw niet-commercieel, advertentie-vrij internet c.q. alles wat commercieel is en aan advertenties en verkoop doet te verplaatsen naar iets als het WWC (World Wide Commercial).

Dit moet in beginsel makkelijk mogelijk zijn met een BBC-model: Iedereen betaalt een luttel bedrag per jaar, en krijgt TV zonder reclame, met overigens daarnaast de toegang als vanouds naar tal van andere kanalen met zoveel troep en advertenties als men wenst, inclusief het WWC, maar met op dat niet-commerciŽle net vooral waar het net oorspronkelijk voor bedoeld was, zoals PlanetPhysics, en zonder dat de grote meerderheid een grijpstuiver mee probeert te verdienen door de meest gruwelijk opdringerige brutale advertenties.

En het enige optimistische nieuws - in een wereld waar ik zelfs geen tekst over debuggen in assembly kan lezen bij Dr.Dobbs zonder dat auto's over mijn beeldscherm scheuren in gruwelijke advertenties gericht aan totale randdebielen, ook met een verbluffende hondse brutaliteit - is dat Firefox vele fraaie Add-Ons heeft, waaronder AdBlock Plus en NoScript, die redelijk adekwaat zijn in het blokkeren van advertenties en scripts, met het mits dat ze wel enige computerkennis vooronderstellen.

Hoe het zij, een site met bewegende advertenties heeft een 99.99% kans mij onmiddellijk te verliezen, en inderdaad ga ik nooit meer naar Dr.Dobbs sinds ik gemerkt heb dat ze hun ziel aan de duivel van de commercie verkocht hebben. (*)

Het kan zijn dat de lieden van Dr.Dobbs menen geen andere keus te hebben om te kunnen blijven bestaan, maar een niet-commercieel internet, inclusief abonnementen op tijdschriften en kranten, die erop toegelaten zouden worden vanwege hun maatschappelijk en wetenschappelijk belang, en gedeeltelijk betaald uit de opbrengsten van de abonnementen van gebruikers van het niet-commerciŽle internet, biedt hier een uitweg.

NB een onderliggend idee en criterium:

Er zijn zowel legitieme commerciŽle toepassingen en gebruikmakingen van het internet als legitieme niet-commerciŽle idems, waaronder uiteindelijk - als het goed is - ook de media, en wel betaald uit abonnementen en belastingen, met het doel het publiek vrije toegang te geven tot goede informatie van allerlei aard geboden zonder commercieel oogmerk.

Het moet in beginsel makkelijk mogelijk zijn de twee te scheiden (zo eenvoudig als het creŽren van twee soorten internet, dat uiteindelijk een kwestie van letters en ruimte op servers is) en het is feitelijk van belang voor beide, omdat iedereen belang heeft bij een goed informatief publiek reclame-vrij internet, gefinancierd uit publieke middelen.

Misschien dat de kranten en de omroepen zich hier eens voor moeten inzetten, was het alleen uit welbegrepen eigenbelang.


P.S. Ik ben benieuwd wanneer ik het laatste punt in de NRC zal lezen. In ieder geval hebben ze er alle belang bij en heb ik het idee nog niet in hun kolommen getroffen.

(*) Dit is ook werkelijk een vloek van een goed visueel geheugen - en ik kan u melden dat ik afgezien van The Young Turks heel weinig Youtube bekeken heb, en dat vooral omdat mijn hoofd geen wisknop heeft - en wat ik zag, meestal bij toeval trouwens (verkeerde link, misleidende titel e.d.), was je reinste troep, en zowel lelijk als dom als pretentieus.

Ook is het opvallend hoe weinig Youtube over echt serieuze onderwerpen blijkt te hebben, zoals bleek in hun sectie Science.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail