Nederlog        

   30 april 2009

 

Een betere internetbrowser: Firefox 3.0.10

 

Gisteren heb ik Firefox 3.0.10 neergeladen en geïnstalleerd als mijn standaard browser.

De download is ruim 7 MB en de installatie ging geheel probleemloos op mijn vanilla XP.

Ik schreef eerder over een voorganger - Mozilla geheten - die ik een tijdje gebruikt heb maar problemen voor me had, maar Firefox 3.0.10 is een verademing, vergeleken met MS IE 6.0 die ik tot nu toe gebruikte, en is dat vooral waar het de snelheid en de tabs betreft.

Eén probleem voor mijn site is dat de blauwe achtergrond een gif is - zelf gemaakt in Squeak - die in MS IE keurig op z'n plaats gehouden wordt tijdens het scrollen (zal ik maar zeggen), maar dat is geen standaard html en Firefox doet er niet aan.

Hoe ik dat oplos voor mijn site weet ik nog niet (en wellicht los ik het niet op), maar ik zal proberen de site zo goed mogelijk in te passen in Firefox omdat het echt een betere browser is: Goed over nagedacht, snel, makkelijk en overzichtelijk. (*)

Maar hoe lang dat aanpassen zal duren - en het meeste dat ik zag van de site met Firefox oogde zoals het hoort - weet ik niet en er is een irritant probleem(pje) met de openings-frames van de site die gedeeltelijk zonder blauwe achtergronden verschijnt dat ik nog niet opgelost heb omdat ik het nog niet begrijp.

Hoe het zij, als u het nog niet wist: Firefox is een aanrader, niet alleen vanwege de tabs maar vanwege de snelheid, ook op mijn eigen harddisk en ondanks dat MS IE onderdeel van het OS is. Ook dat is een heel prettig verschil. (**)


(*) Het is aardig op te merken dat zowel de feitelijke browser-programmatuur als het begrip (internet-)browser ieder een WIP (Work In Progress) zijn en sinds behoorlijk wat jaren en ontwikkeld door heel wat heel goede programmeurs en dat een en ander nog steeds verbeterd en verfijnd wordt.

En zoals ik in 2006 al zei

Overigens is dit idee van browsen-met-tabs typisch een ei-van-Columbus idee, en ook één dat veel eerder bedacht en toegepast had kunnen worden.

O.a. omdat het elders al in interfaces (hoe een programma verschijnt aan de gebruiker) was ontwikkeld en gebruikt.

(**) Omdat ik wat assembly heb geleerd: Ik vermoed dat delen van Firefox in assembly zijn geschreven (dus niet in C of C++). Het verschil in snelheid is namelijk behoorlijk opvallend, op één en hetzelfde systeem, op mijn eigen harddisk. En tabs in een browser geven echt een beter overzicht, zeker van een zo uitgebreide site als de mijne.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail