Nederlog        

   13 april 2009

 

Internet-genietingen en rationeel geloof

 

Sinds ik er weer eens over mailde ca. twee weken geleden doet mijn internet-verbinding (via xs4all, al ja-a-a-a-ren lang voor mij bij veel voorkomende gelegenheid, in mijn woorden noxs4me@all), al twee weken vrijwel ongestoord! (*)

Dát mag wel in de krant, maar kranten doen dat niet voor mij, want ik heet geen Mulisch of Grunberg, en ben ook bij lange na niet zo'n groot schrijver als zij vanzelfsprekend zijn - is ook mij geheel evident - dus zet ik het maar hier.

Een en ander betekent voor mij dat surfen een stuk makkelijker en minder frustrerend was de afgelopen weken, en dat het eens géén praktijk-onderwijs in "hoe bewaar ik mijn geduld en overleef de verveling van eindeloos wachten" meer was, zodat ik weer eens wat vaker heb gesurft.

En tegenwoordig is mijn indruk dat het internet vooral leuk is voor de laag en de hoog begaafden, want voor de eerste groep zijn er werkelijk onafzienbare oceanen vol rotzooi en stupiditeit in de voortdurende aanbieding, en voor de tweede groep is er allerlei fraais, heel vaak verzorgd door leden van die groep, als je het maar weet te vinden en de bovenkamerruimte hebt om er van te kunnen  genieten.

Deze indruk ligt 'm er onder andere in dat - naar ik meen begrepen te hebben ondertussen, en al is mijn evidentie alleen persoonlijk en niet grondig statistisch gefundeerd - vooral wiskundig geďnteresseerden een uitstekend gebruik maken van het internet, zodat er veel over wiskunde e.d. on line te vinden is, voor wie weet waarnaar en hoe hij (of zij) kan zoeken.

Bijvoorbeeld over W.K. Clifford, de schrijver van The Ethics of Belief - op mijn site, onder de laatste link, met mijn uitgebreide heldere notities - en iemand die, hoewel hij 14 dagen voor Einstein's geboorte stierf, en helaas veel te jong, namelijk op drieëndertigjarige leeftijd, de enige was die Einstein's fundamentele idee voor de algemene relativiteits-theorie ook had, maar dan zo'n 46 jaar eerder.

Hij was een wiskundige en moet een bijzonder helder hoofd gehad hebben - en tot mijn vreugde blijkt zijn verzameld werk ondertussen keurig netjes verzorgd te vinden te zijn bij de pracht-organisatie (zolang ze open en gratis blijven!) Archive.org - en de laatste link is naar de tekst van deel 1 van Clifford's "Lectures and Essays", als dit ook u deugd mocht doen.

En in hetzelfde verband bleek er een site te zijn die gewijd is aan hem en zijn vrouw, die hem lang overleefde en een tamelijk bekend schrijfster was, natuurlijk opgericht door liefhebbers van zijn werk: De William and Lucy Clifford site, waar ik de volgende fraaie portret-fotografie van de jonge Clifford aan dank, die wat persoonlijker oogt dan z'n standaard afbeelding, die hem dan ook waarschijnlijk geen recht deed:

 "it is wrong always, everywhere, and for anyone,
to believe anything upon insufficient evidence
"

William Kingdon Clifford
1845-1879

En u vindt Clifford's hele The Ethics of Belief op mijn site, met mijn aantekeningen, en ik zou willen dat niemand in Neerland, of elders, zou mogen afstuderen van enige universiteit zonder goede evidentie gegeven te hebben deze fraaie tekst gelezen en begrepen te hebben.

Maar ja, lieverkoekjes...


P.S. Lang geleden - ergens rond 1980 - heb ik geprobeerd deze teksten van Clifford via de UB te lenen, maar dat kon toen niet (ik weet niet meer waarom), en ŕls ze daar de delen ooit hadden, dan kunnen die ondertussen heel wel mogelijk weggegooid zijn om maar (nog meer) bergplaats te kunnen verschaffen aan de zoveel vaker geleende en gelezen en in Neerland zozeer genoten werken van Mulisch, Grunberg enzovoort.

Zo ziet u maar wat het internet tegenwoordig vermag, want ik haalde heden binnen een minuut of tien de totale "Lectures and Essays" op en vond bovenstaande fraaie portret-fotografie.

(*) Misschien dat het nu eens nagekeken en gerepareerd is aldaar, waar ik al zo'n negen jaar om gevraagd heb?! Hoe 't zij: Ook in dit geval zijn mijn geponeerde feiten zowel feiten als objectief controleerbaar, voor wie dat wil, en helaas richt ik mij in Nederland vaak tot Nederlanders met een Nederlandse moraal - maar er zijn uitzonderingen, en wellicht heb ik er eens een getroffen.

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail