Nederlog        

 

22 december 2007

                                                                 

Filosofisch Woordenboek

 En van mijn betere ideen was het Philosophical Dictionary / Filosofisch Woordenboek te beginnen. Het bestaat nu ruim 3 jaar, is ruim 10 MB, met ruim 560 lemmaas.

Een en ander is voornamelijk in het Engels, tot nu toe en is, hoewel soms satirisch, heel serieus van opzet, en is onder andere een poging mijn eigen taalgebruik te verklaren en controleren, en aldus helder(der) te maken wat ik bedoel en denk.

Er is nog veel te doen, maar ook al veel te vinden, en iets dat iedere serieuze filosoof of ieder serieus denkend mens zelf zou moeten proberen:

Wat bedoel ik nu met de termen die ik gebruik? Hoe hangen ze samen? Hoeveel weet ik over de dingen waarvan ik spreek? Wat zijn mijn fundamentele aannames inzake dit en dat? Wat denk ik nu eigenlijk over fundamentele menselijke zaken en vragen?

Ik doe en deed mijn best, en ben niet ontevreden over het resultaat tot dusver, met het maar dat ik wt dat er veel aan te vullen en verbeteren is.

En ik ben me niet bewust van anderen die iets soortgelijks deden op het internet, afgezien van Voltaire. En er is natuurlijk wat filosofie betreft de redelijk goede Stanford Internet Encyclopedia of Philosophy, maar dit is het resultaat van velen, en niet van n persoon, en over zijn eigen taalgebruik en aannames.


P.S. Iets specifiek recents waar ikzelf redelijk tevreden over ben (en hoop uit te breiden) is dit, al is het niet voor velen: Algebraic Semantics of Extended Propositional Logic. U moet wat van logica weten, maar het klinkt ingewikkelder dan het is, geloof ik. Iets soortgelijks geldt: Proportional Probability.

En waarom ben ik er redelijk tevreden over? Omdat het wat van mijn eigen vragen redelijk goed beantwoord, naar mijn normen.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail