Nederlog        

 

29 oktober 2007

                                                                 

Nieuws over de site (bis)

 


In vervolg op mijn stukje van gisteren:

Ik telde inderdaad vluchtig in 20 minuten met mijn trouwe 56 Kb stoom-modem, en kwam in die tijd tot 169 Google punten, met veel overslaan van files waarvan ik weet dat ze punten hebben.

Het totaal moet dus boven de 200 liggen (want ik keek bijvoorbeeld niet in de Multatuli secties en de Philosophical Dictionary sections, waarvan ik weet dat nogal wat files 1 of 2 punten hebben).

Dat geeft deze burger moed, en het doet me ook plezier, ook al omdat het in de zeer grote meerderheid van de gevallen links betreft door mensen die mij geheel niet kennen, en niets persoonlijks van me weten, en alleen oordelen op basis van wat ze van mij lazen.

Welaan dan - mijn bedoeling de komende weken (waar van alles tussen door kan fietsen, variŽrend van de gemeente tot mijn M.E.) is

  • Mijn Burckhardt-notities af te maken, bij Jacob Burckhardt's 'The Civilization of the Renaissance in Italy', die ik in 2004 schreef, maar waar ik ca. halverwege mij ophield

  • Mijn Chamfort-vertaling te beginnen (ik weet niet hoe snel hoe ver ik kom, maar op een enigermate frisse dag moet ik het redelijk ver kunnen brengen)

  • ME in Amsterdam af te schrijven in de eerste versie van 2007

  • Uit te zoeken of het voor mij doenbaar is te Bloggen, via Google bijvoorbeeld, vooral om Nederlog wat meer gelezen te laten worden.

Ik licht mijzelf toe.

Burckhardt-notities: Ik ben al heel lang een liefhebber en bewonderaar van Burckhardt, en een kenner van zijn werk. Ik behandel hem als filosoof (1) omdat hij dat ongetwijfeld was ('cultuur-filosoof', wie van dit soort terrmen houdt); (2) omdat hij een groot historicus was, en een behoorlijke kennis van de menselijke geschiedenis nodig is voor alle zinnige filosofie; en (3) omdat hij allerlei zinnige ideeŽn had, bewonderd werd door Nietzsche, en heel wel beschouwd kan worden als wat Nietzsche geweest had kunnen zijn (o.a.) wanneer hij wat minder gek was geweest, en wat meer zelf-controle had gehad.

Chamfort-vertaling: Ik ben ook al heel lang een liefhebber en bewonderaar van Chamfort, en een kenner van zijn werk. Hij verdient veel bekender te zijn dan hij is, want hij zag diep en waarachtig, en formuleerde prachtig. Ik had ooit een lang aforistisch Engels commentaar op Chamfort's 'Maximes et Pensťes', ŗ la mijn commentaar op Rochefoucauld, maar dit is helaas spoorloos verdwenen bij een verandering van computer in 2002.

ME in Amsterdam: Dit is ondertussen bijna af. De zin van 'eerste versie' is vooral dat ik bevonden heb - snel en gewoonlijk moe en met pijn tiepend, met door de dag variabele niet al te beste ogen, en zonder spellings-correctoren, waar ik een hekel aan heb - dat (a) de eerste versie meestal de definitieve versie is, afgezien van (b) enige reiniging van spel- en stel-fouten achteraf. (En ja, het is me ook opgevallen dat ik een aanzienlijke blindheid voor mijn eigen typefouten heb - overigens kennelijk een menselijk-al-te-menselijke tekortkoming. Maar op termijn lukt het me meestal wel de meeste typefouten te delgen.)

Bloggen via Google: Dit moet ik nog uitzoeken, en is een mogelijkheid, geen zekerheid. Het hangt er onder andere vanaf wat (i) het formaat van Google is, en hoeveel ruimte ik krijg en (ii) hoe makkelijk ik kan doorlinken naar mijn site, die voor mij in ieder geval belangrijker blijft dan wat ik daarbuiten op het net doe, eenvoudig omdat dit, in z'n geheel, het beste weergeeft wat ik denk en meegemaakt heb.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail