Nederlog        

 

14 oktober 2007

                                                                 

Over Nederlog en hypertext

 Het is wellicht de moeite waard om op te merken dat ik van hypertext houd; veel links gebruik die mijn stukjes ondersteunen met andere stukjes van me, vooral in Nederlog en in het Philosophical Dictionary, waarmee de lezer een volgens mij unieke mogelijkheid krijgt het taalgebruik van de - deze - schrijver te begrijpen, desgewenst; en dat de site als geheel op het moment 195.000 links heeft, waarvan meer dan 190.000 intern (van een bestand op de site naar een bestand op de site).

Trouwens, ik vermoed dat ik de eerste functionele hypertext-editor in Nederland heb geschreven, in 1990-1, in Prolog. Dit was voor DOS en heette Edith, en is nog steeds, in DOS, een heel handig programma. (Een reden dit te vermelden is dat ik ca. 1994 in de NRC las dat een student in Tilburg toen zijn doctoraal gekregen had op wat de eerste hypertext-editor werd genoemd. Nee dus. En Edith was een onderdeeltje van mijn doctoraal.)

Natuurlijk heeft html (en xml, voor de liefhebbers) en het internet DOS-hypertext gedinosauriseerd, maar hypertext blijft voor mij een heel prettige manier om met een computer met teksten om te gaan. Het voegt werkelijk een dimensie toe.

En ik heb ondertussen zowel Nedernieuws als Nederlog geherformatteerd, die een goed voorbeeld van veelvuldig verweven uitgebreide hypertexten zijn, al moet ik nog een aantal links op orde brengen.

Ik hoop binnenkort zipfiles van een en ander beschikbaar te maken voor de ge´nteresseerde lezers en lezeressen.

Dit zal ik dan hier vermelden.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail