Nederlog        

 

8 september 2007

                                                                 

MULO: Meer Uitgebreide Logische Overwegingen

 


Natuurlijk betekende "MULO" ooit "Meer Uitgebreid Lager Onderwijs". Dit was een opleiding die ooit - toen het voorbereidend onderwijs nog redelijk was in Nederland - toegang gaf tot een carrière van boekhouder of handelsreiziger. Tegenwoordig zou het te hoog gegrepen zijn - Drie Vreemde Talen Verplicht! Wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie verplicht! Geen grafische rekenmachines! - voor de meeste modern-universitair Nederlandse afgestudeerden.

Maar dit is alleen een terzijde. Waar ik u op wilde wijzen is een kort, krachtig stukje logica, die een uitbreiding vormt van de klassieke propositie-logica, en die het redeneren met onzekerheden en propositionale attitudes verduidelijkt, bovendien op een wiskundig elegante manier.

Indien u echter moeite heeft met wiskunde is het inderdaad vrijwel zeker niet voor u, al is het fraai.

En o ja: Ikzelf zou het niet ongerechtvaardigd vinden als ca. 8 miljoen Nederlanders, "opgeleid" in de laatste 40 jaar Neerlands wanonderwijs, hun schoolgeld terugvroegen, bijvoorbeeld omdat ze niet in staat zijn zonder hulp uit te rekenen hoeveel dat was. Maar ik geef toe dat dit kalf allang verdronken is.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail