Nederlog        

 

24 augustus 2007

                                                                 

Shelley en Heijne

 


Shelley was een atheist, een dichter, een schrijver en - een soort van - filosoof. Ik heb hem eerder geciteerd op deze site i.v.m. ME.

Heijne is een tobberige dikkige homofielerige columnist van de NRC, kennelijk met een doctoraal Nederlands, en problemen over z'n uitvallende  haardos en de herinneringen aan "zijn" vriend - wil Heijne dat "men" denkt - Frans Kellendonk.

Ik heb Heijne eerder geciteerd op deze site i.v.m. M.E. want hij meent dat ik aan "een modeziekte" lijd sinds 30 jaar, wat zich voor hem, als Neerlandicus, hl makkelijk laat diagnosticeren. (Het mag als partieel excuus dienen dat ik denk dat het IQ van Bas minstens 50 punten lager is dan het mijne (*), om welke reden hij ongetwijfeld zr geschikt is als columnist voor de lezers van "de slijpsteen voor de geest". Ook weet hij niets van medicijnen of wetenschap, afgezien van Neerlandse literatuur, natuurlijk, wat hem niet weerhoudt van oordelen over tal van zaken waar hij niet redelijk over kan oordelen.)

Vandaag staat er een lang artikel van Heijne over Shelley in de boekenbijlage van de NRC, dat gebaseerd is op Heijne's lezing van twee recente boeken over Shelley.

Helaas weet Heijne overigens vrijwel niets van zijn onderwerp (trouwens  een gebruikelijke eigenschap van Neerlandici, is mij eerder opgevallen), want hoewel hij schrijft dat Byron aanwezig was bij de verbranding van  Shelley's lijk, inclusief een schilderij daarvan dat getuige de ondertekening 67 jaren later geschilderd is, en dat Byron inderdaad toont, was Byron er niet bij - tenminste, volgens Byron's eigen brieven.

En hoewel Heijne veel te vertellen heeft over de familie Godwin (zie Anarchism en Feminism in mijn Philosophical Dictionary, dat ondertussen een heel stuk bekender op het web is dan Bas Heijne) weet hij zlfs niet dat Godwin de schrijver was van "Political Justice" (door Heijne uitgemaakt voor "Radical Justice", hoewel je mag aannemen dat de schrijvers op wie Heijne zich steunt echt wel weten wat Godwin schreef).

Ach ja. Typisch is het wel voor zo'n nietige grootheid als Heijne (wiens eigen grootheid in eigen ogen kennelijk vooral berust op z'n afkammerij van mensen die veel groter en intelligenter waren dan hij, maar veilig dood zijn en zich niet meer kunnen verweren).

Voor wie meer wil weten over Shelley, zie bijvoorbeeld Neurotic Poets c.q. Percy Shelley.


(*) P.S. Met een inkomen dat minimaal 10 keer zo hoog is als het mijne: Waarachtig Neerlanderthaalse verhoudingen dus, tot grote tevredenheid van de zeer grote Nedermeerderheid: In de heilstaat van Brink, Hazes en Brood kn en mg het niet zo zijn, volgens Neerlanderthaalse wormen en naarden, dat enig iemand evident intelligenter is dan enig iemand.

De Nederlandse lezer(es) kan dus gerust zijn: Het is hl goed geregeld, in Nederland, en bij de NRC, voor iedereen met een talent als Bas Heijne.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail