Nederlog        

 

11 augustus 2007

                                                                 

Moderne Brata Yoeda's - 3

 


De NRC-bijlage van vandaag heeft twee hele paginaas over Marc van Roosmalen (wiens naam ik eerder, en ook hier, verkeerd spelde, en heden corrigeerde), inclusief portret-foto, waaronder, kennelijk naar goed Neerlandistiek journalistiek recept ("Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg") staat, in grote biologisch groene letters

"Ik denk niet dat hij met kwade bedoelingen handelde, maar wel met een overmaat aan eigendunk"

Kortom, denk jij maar niet dat je iets bijzonders bent, ook al ben je het.

Ik ken die houding. NRC-redacteur Sjoerd de Jong is er wereldspecialist in, en is zelf inderdaad geheel niets bijzonders. Indertijd (anno 1988) was ik, volgens hem en vele anderen, "een terrorist", en hij zal met vreugde hebben toegekeken hoe ik, voor de derde keer, van de UvA werd getrapt

"vanwege uw uitgesproken gedachten, ondanks de ernst van uw ziekte"

als enige Nederlandse student sinds de Tweede Wereldoorlog, omdat ik mij verzette tegen de degeneratie van het universitair onderwijs, die zo voordelig was voor het afstuderen van Sjoerd en zovele Sjoerd de Jong gelijkwaardigen (tegenwoordig NRC-columnisten e.d.). Mijn misdaad indertijd was dat ik publiek Vragen voorlas, die niet PC du jour waren.

Maar goed - terug naar Marc van Roosmalen.

Multatuli was hoogmoedig, net als ik, en dat zal je weten in Nederland, en voelen ook! Hier is de, kennelijk naar veilig Nederland gevluchte, Braziliaanse advocaat die Van Roosmalen's belangen zou behartigen, en die geheel geassimileerd blijkt aan de Neerlandse moraal.

Ik citeer de NRC-bijlage, geschreven door Sander Voormolen:

"Marc van Roosmalen heeft het ten dele over zichzelf afgeroepen. Hij is ontzettend grof gebekt en maakt ruzie met iedereen. Hij noemde president Lula in het openbaar een klootzak en beschuldigde hem ervan erger te zijn dan Stalin en Mao. Marc heeft de Braziliaanse nationaliteit, maar in dit soort gevallen kijken de mensen niet naar de kleur van je paspoort. Marc blijft een vreemdeling voor veel Brazilianen. Het is in Brazilië niet zo dat de president een knokploeg afstuurt op dit soort querulanten, maar er zijn genoeg mensen die dit varkentje wel even voor hem willen wassen. Brazilië heet officieel een democratie te zijn, maar van die bewering mag wel een onsje of meer af."

Van je eigen advocaat moet je het maar hebben, nietwaar. Gaú Lyra heet de man.

Het is ongetwijfeld héél slecht van Van Roosmalen om niet publek te willen doen alsof president Lula een humanitair genie is, zoals het ook verdomd naïef is om geen rekening te houden met de lokale zeden, gebruiken en varkentjeswasserij (14 jaar Braziliaans cachot).

Hoogmoed is Van Roosmalen's misdaad, in Nederland vrijwel een halszaak, net als in Brazilië dus. Hier is Multatuli, ideen 220, 221 en 222:

De hoogste graad van moed is hoogmoed.
Vertrouw nooit iemand die nederig spreekt, want hy liegt.
Wie nederig spreekt van zichzelf, wordt boos als ge hem gelooft, en woedend als ge hem nazegt wat-i zegt.

Maar ja, dat is niet besteed aan de krant van Sjoerd de Jong, en ik mag wel uitkijken over de boekjes die deze nobele nederige ooit over mij zal open doen. Bij deze dus Multatuli's inschatting daarvan. Mijn eigen commentaren zijn te vinden 220, 221 en 222.

En ik wens Marc van Roosmalen veel sterkte met z'n Nederlandse vrienden, Nederjournaille, en Nedergenatureerde advocaten, varkenswassers, en nederigheidspredikers.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail