Nederlog        

 

7 augustus 2007

                                                                 

Een waarachtige moderne Amerikaanse held: Joe Darby

 


 

Ik heb herhaaldelijk de Neerlandse lafhartigheid - spreekwoordelijke locatie: Karremansland - gekritiseerd, zodat het mij een plezier is te rapporteren dat het ook geheel anders kan.

Er was zojuist een kwartier interview op de BBC World Service, tussen 22.30 en 22.45, met een Amerikaanse soldaat met de naam (foenetisch) Joe Darby.

Deze man had de bijzondere moed, een kwaliteit die, sinds de dood van mijn vader uitgestorven lijkt in Nederland, i.h.b. onder Nederlandse troepen, en Amsterdamse burgemeesters, ambtenaren en het Amsterdams politietuig (allen bereid om invaliden te vergassen ten behoeve van Amsterdamse harddrugshandelaars) om te durven openbaren - bovendien via de daarvoor geëigende militaire weg, dus met gróót persoonlijk risico, wat in Abu Ghraib gebeurde.

Morgen om dezelfde tijd op dezelfde plaats meer van hetzelfde.

En wat ik mag verzoeken aan de Nedermedia: Dames en heren! Het is waar - dit is geen Neejdurlander (die allemaal zo vreselijk chuleikwaardig zijn - dus niets voor een ander over hebben, kennelijk) en het zal moeilijk zijn zo iemand te vinden tussen 16 miljoen Nederlanders, afgezien natuurlijk 16 miljoen verbale pretenties, behalve de mijne, en zo iemand is ook vast lang niet zo populair als een Frans Bauer, zo intellectueel begaafd als een Ivo Niehe, zo literair als een Harry Mulisch, zo eerlijk als een Elsbeth Etty, zo integer als een Marianne Thieme, zo aantrekkelijk als een Sharon Dijksma, Erica Terpstra, of Lennaert de Booy ... en het zal dus géén hoge kijkcijfers trekken, maar zend dit toch uit.

Het is namelijk een Amerikaanse soldaat van grote moed, integriteit, en moraal, en in onze heilstaat van Karremans, Brood en Hazes, kunnen Onze Jongens tussen Hun Eigen Volk kennelijk niet zelfs maar een enkel voorbeeld vinden van zo iemand - gezien Srebrenica e.d.

En wat ik Onze Regering mag bidden:

Joe Darby is in grote moeilijkheden voor zijn moed en eerlijheid. Is het geen tijd zo iemand in Nederland een verblijfplaats aan te bieden, met een baan bij de Koninklijke Militaire Akademie, om Onze Jongens In Opleiding uit te leggen wat "normen en waarden" ook alweer zijn, en dat niet iedereen "gelijkwaardig" is in Nederland?

Of is ook dit weer eens teveel gevraagd van ministeries die het véél te druk hebben met het oneigenlijk aanbesteden van tientallen miljoenen of miljarden aan hun eigen partijkameraden, familieleden, vrienden, kennissen, en studiegenoten, en met het getraind liegen voor camera's over hun eigen grote integriteit en Normen en Waarden?

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail