Nederlog        

 

8 juni 2007

                                                                 

Assembly = hla + hide?

 


 

Ja, ik weet het: AlwÚÚr een week zonder stukjes Nederlog van mij.

De reden is vooral dat ik me de laatste tijd wat minder beroerd en moe voel dan gewoonlijk, en deze kans aangreep wat uitgebreider naar programmeertalen te kijken op het net, en vervolgens verstrikt raakte in Assembly, dat ik in een vorm waarin dat nu bestaat - zeg: hla + hide, en zie hieronder voor de uitleg - bijzonder mooi vind.

De kans dat dit ook met u zal gebeuren is niet erg groot, maar omdat alleen hoogbegaafden deze site met enige regelmaat bekijken zijn hier twee relevante links:

Art of Assembly Language Programming and HLA by Randall Hyde is het meest heldere en volledige werk dat ik las (tot nu toe: grotendeels - vier boekdelen groot) over programmeren (waarin ik bepaald niet onbelezen ben), en hla = Higher Level Assembly is Hyde'es recente versie van Assembly.

Begin er niet aan als u niets van programmeren weet of niet van wiskunde houdt, maar anders, voor heldere geesten en doorzetters: Een Úchte aanrader, al programmeert u nooit in Assembly.

NB: De website van Randall Hyde is zeer uitgebreid en heeft zeer veel uitstekende documentatie over Assembly. Het ˇˇgt allemaal niet erg gelikt, maar daar staat tegenover dat de inhoud buitengewoon fraai en helder is.

Sevag Krikorian's Hide IDE: HLA bestaat een jaar of 8, en wordt nog steeds ontwikkeld, maar er zijn minstens twee fraaie programmeeromgevingen voor, namelijk Ketil Olsen's RadASM , die het voordeel heeft boven Hide voor veel assemblers te werken, en Sevag Krikorian's Hide IDE die speciaal voor hla is geschreven (en geleverd wordt met fasm, voor ge´nteresseerde kenners).

Ik vind het allemaal zeer fraai, indrukwekkend, en leerzaam, en het is ook allemaal bijzonder goed gedocumenteerd.

En ik zou over hla + hide veel kunnen zeggen, maar laat dit maar na omdat het vooral een genot voor en mogelijke expertise van echte bŔta's betreft, en echte bŔta's - de Óllerechtste zijn trouwens ook heel goede alfa's, getuige Gauss, Hamilton en Russell - zijn sowieso al zeldzaam, en in modern Nederland, dankzij 40 jaar constante PvdA-nivellering van het onderwijs, nog veel zeldzamer dan elders. (Mocht u echter Úcht ge´nteresseerd zijn, mail me dan met "hla" of "hide" in de titel, vanwege de vele spam. Dit scheelt u nl. vrijwel zeker veel tijd, omdat ikzelf nu heb wat nodig is. U moet wel serieus zijn in uw belangstelling.)

Toch nog twee opmerkingen:

EÚn. HLA is ongetwijfeld de krachtigste taal waar ik ooit in geprogrammeerd heb, en het is beter dan het beste dat Microsoft of Borland op dit terrein te bieden hebben (resp. masm en tasm, voor kenners) , met zeer grote perspectieven Óls er voldoende intelligente ontwikkelaars en gebruikers komen. En Hide is een bijzonder prettige programmeeromgeving voor hla.

Twee. Het is allemaal geheel en al gratis - "free as in public domain" - zonder enig copyright, licentie, of verplichting, en met de volledige broncode voor alles gratis bijgeleverd. Dit is zoals ik vind dat het hˇˇrt, maar het is een vrije (en morele) keus van de ontwikkelaars, waarvoor mijn hartelijke dank.

Hoe het zij... ÚÚn reden waarom u meer dan een week lang niets van mij las op deze plaats is omdat ik mij naar vermogen verdiepte in de krachtigste en fraaiste programmeer-omgeving waar ik ooit mee mocht werken.


Opmerking 24 augustus 2007:
   Zie ondertussen BitsAndPieces 1 en later.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail