Nederlog        

 

27 april 2007

                                                                 

Back to Basic

 Mijn Nederlog wordt niet erg frequent bij gehouden. De reden is een kombinatie van ME, een weekend kiespijn, en een periode waarin ik eens redelijk wat energie had, altijd voor mijn doen, en gezien mijn ziekte, maar het is toch prettig.

Wat ik doe ls ik wat meer energie heb is mijn hersens meer gebruiken, en dan voor wat me interesseert, zoals programmeren (dat redelijk wat concentratie en dus energie vergt om het goed te doen).

Negen dagen geleden noemde ik Assembler, dat over de afgelopen twintig jaar radikaal verbeterd is, niet omdat Assembler erg veranderd is, maar omdat de programmeer-omgevingen zoveel beter zijn dan vroeger, wat weer te danken is aan vl snellere computers met vl meer geheugen.

In feite is mijn huidige computer ca. 3000 keer krachtiger dan de CP/M-gedreven machine (CP/M was een besturingssysteem dat DOS antedeert) die ik toen gebruikte, bijvoorbeeld.

Een andere grote verbetering sinds het begin van het internet is dat de belangrijke programmeertalen nu bijna allemaal gratis te verkrijgen zijn, als open source, en tegenwoordig vaak ook met uitstekende programmeeromgevingen.

En reden waarom programmeer-omgevingen + programmeer-talen gratis zijn - wat ze behren te zijn, als toegepaste wiskunde, in beginsel - is kennelijk dat er maar relatief weinig belangstelling voor is, en dat dan weer omdat het voor de meeste mensen te moeilijk is, of teveel tijd kost om te leren, en omdat maar een klein deel van de mensheid minstens enigszins wiskundig begaafd is, en dat lijkt toch wel een voorwaarde om programmeren leuk te vinden.

Maar terzake: Ik vind programmeren leuk, en ik vond het ook leuk uit te vinden dat er nu een up to date versie is van Basic die geheel gratis is n goed gedocumenteerd n met een goede ontwikkelingsomgeving, namelijk FreeBasic.

Dit is een open source opvolger van QuickBasic, en je kunt er goede, snelle programmaas vor Windows mee schrijven.

Ik programmeerde voor het eerst in Basic circa 1980, in AppleBasic, op een Apple II van vr de IBM-PC, en deed ca. 1987 nog een beetje in GWBasic op een PC uit die dagen (GWBasic is waar Microsoft mee begon met geld verdienen), en ik vond het interessant te zien hoeveel hetzelfde is gebleven en hoeveel veranderd is, en hoeveel bruikbaarder en interessanter resultaten je nu kunt krijgen in Basic dan 20 of 30 jaar geleden, voor dezelfde investering van tijd en moeite.

Voor de liefhebbers en de nieuwsgierigen:

Hier is het adres van de download-pagina van FreeBasic:

  • http://www.freebasic.net/index.php/download

Ik geef dit adres omdat ik de afgelopen dagen de hoofdpagina niet te pakken kon krijgen, maar dit adres werkte.

Wie daarnaar toe gaat en wat met Basic wil, of er eens naar wil kijken, of een slim neefje van 14 heeft, die zich kennelijk verveelt zonder z'n hersens te gebruiken, doet er wijs aan daarvan de compiler, de library, de help in CHM (die heel goed is), en de FbEdit omgeving op te vissen en te installeren.

Het is fraai, een stuk minder ingewikkeld dan Assembler, en waarschijnlijk de beste manier om programmeren te leren, voor wie dat niet kan, want voor beginners zijn Basic of Pascal dialecten nog steeds het best.

Trouwens: Een ander groot voordeel van zowel Basic als Pascal is dat er een gigantische hoeveelheid open source software voor is, zodat niemand het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.


P.S. Voor wie Basic alleen kent van 20 jaren her: In FreeBasic zijn geen verplichte lijnnummers meer, en het geheel doet sterk aan Pascal denken. Kortom, het is een volwassen, tegenwoordig gecompileerde programmeer-taal.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail