Nederlog        

 

10 april 2007

                                                                 

Fellowtravellers van het zevendedagsadventisme

 Het blijkt dat de voorzitters van de Partij voor de Dieren - u weet wel, van publieke oproepen als

"De kwetsbaarste wezens uit onze samenleving worden bij miljoenen gevangen, gemarteld, mishandeld, uitgebuit en afgemaakt. We kunnen en mogen niet langer werkeloos toekijken, nú is de tijd om een daad te stellen.
We staan voor een historisch breekpunt in de strijd voor de rechten van het dier."

en de verkozen politieke partij van Kees van Kooten, Jan Wolkers, Georgina Verbaan, Maarten 't Hart, Rudy Kousbroek, Elsbeth Etty, Harry Mulisch, en Paul Cliteur ... zevendedagadventisten zijn.

Ik vind het wel leuk, en Maarten 't Hart doet alsof hij dat ook vindt in de NRC van heden, onder de kop "De zondeval van Thieme":

"Als het mezelf niet betrof, zou ik er reuze veel schik om hebben. Kijk nou toch, Rudy Koisbroek en Maarten 't Hart, twee van die fanatieke kruisvaders tegen al wat religie is,. Ze hebben zich opgeworpen als lijstduwer van de Partij voor de Dieren, en wie blijken ze als woordvoerder zowel de Eerste als Tweede Kamer in te hebben geduwd? Twee zevendedagadventisten.
(..)
Twee zevendedagadventisten in de twee Kamers van onze volksvertegenwoordiging. Zevendedagadventisten houden er lugubere opvattingen op na. Ze geloven dat Jezus binnen zeer afzienbare tijd zal wederkomen, en dat dan alle ongelovigen, ik dus onder anderen, voor eeuwig verdelgd zullen worden."

Prachtig toch? Voorgangers als Kees van Kooten, Jan Wolkers, Georgina Verbaan, Maarten 't Hart, Rudy Kousbroek, Elsbeth Etty, Harry Mulisch, en Paul Cliteur die - kennelijk - crypto-zevendedagadventisten zijn geworden, fellowtravellers van personen voor wie vrijwel de hele mensheid voor de hel is bestemd, en die baantjes, status en bekendheid najagen met proza als

"De kwetsbaarste wezens uit onze samenleving worden bij miljoenen gevangen, gemarteld, mishandeld, uitgebuit en afgemaakt. We kunnen en mogen niet langer werkeloos toekijken, nú is de tijd om een daad te stellen. (..)
We staan voor een historisch breekpunt in de strijd voor de rechten van het dier."

Wel...

"I tend to be suspicious of people whose love of animals is exaggerated; they are often frustrated in their relationships with humans." (Yllah)

Maar deze uitkomst is een aardig illustratief feitje over mensen in het algemeen en over het intellect van Nederlandse publieke voorgangers in het bijzonder - fellowtravellers van Castro tot crypto-zevendedagsadventistische politieke scharrelaars: Kees van Kooten, Jan Wolkers, Georgina Verbaan, Maarten 't Hart, Rudy Kousbroek, Elsbeth Etty, Harry Mulisch, Paul Cliteur en meer van dergelijken.

Leerzaam! Zie verder Verdierlijkte politiek.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail