Nederlog        

 

2 maart 2007

                                                                 

Onze Jongens de Opbouwwerkers

 Op 31 januari vorig jaar eindigde ik een stukje over het uitzenden van Nederlandse troepen naar Afghanistan als volgt:

Mijn stem zou dus zijn om de Afghanen financieel te helpen hun eigen huis op orde te brengen, maar er géén Nederlandse soldaten heen te sturen: Zelfs al is het doel goed, dan is de bekwaamheid (kunde, kennis, training, ervaring) te gering en het risico - van bijvoorbeeld tientallen in een hinderlaag levend gepakte Nederlandse soldaten - te groot.

Maar ja... met de huidige regering en het huidige parlement is de kans op moreel behoorlijk of intellectueel realistisch beleid kleiner dan 1/2, geef ik toe.

De rechtvaardiging om dat tòch te doen, indertijd, was dat het om Een Vredesmissie zou gaan, waar Onze Jongens zich vooral zouden moeten wijden aan Opbouwwerk, dit omdat Wij Nederlanders daar zo vreselijk goed in zijn (zoals ook bleek rond Srebrenica, maar dat zeiden de parlementariërs er niet bij).

Gisteren stond er een stuk in de NRC waar uit één van de weblogs van Onze Jongens De Opbouwwerkers Ter Plaatse geciteerd wordt.

Hier is Onze Jan-Willem over de Afghaanse bevolking die hij uitgezonden is te beschermen

"Die mensen stinken en die kinderen zijn irritant. Als je stilstaat komen er allemaal kinderen op je af en gaan ze hele verhalen in het Afghaans vertellen. En die snappen dan niet dat je er geen kut van begrijpt. Als je het zat bent dan schreeuw je gewoon even hard en wijs je ze ergens heen."

Pratende kinderen! Stinkende mensen! Onze Jongens lijden wat af voor De Goede Zaak! Hier is Onze Jan-Willem De Vredessoldaat op opbouw-werkbezoek:

"Ik heb de thee aangepakt en (..) snel ergens in een hoekje weggesmeten haha. Anders heb ik straks allemaal schurft aan mijn mond, je weet nooit waarmee die Afghanistanen die kopjes schoonmaken (ze wassen zichzelf al in hetzelfde water waarin ze schijten en pissen)."

U begrijpt dat een Afghaan dat geheel uit vrije wil doet, volgens onze Vertegenwoordiger van Onze Idealen van Vrijheid en Verdraagzaamheid te Afghanistan. Wellicht daarom bericht de NRC

"In veel van de door deze krant bekeken weblogs gebruiken Nederlanders het woord 'geitenland' als synoniem met Afghanistan."

Wijlen Theo zou heel trots geweest zijn op Onze Jongens, mag je aannemen, met hun creatieve woordspelingen.

En ik citeerde het bovenstaande, uit het weblog van een Jonge Nederlandse Held, Opbouwwerker en Soldaat, omdat het mij niet verbaast, en ik achteraf vaak gelijk blijk te hebben in nogal wat zaken.

Wat ik van Jan-Willem denk? Wel... hij behoort vast tot de Bloem der Natie, de Voortreffelijksten van het VMBO, en hij kan er ook niets aan doen dat hij uitgezonden is en een IQ heeft dat tot de laagsten behoort van wie in Nederland vrij rond mag lopen.

Het is verdomd jammer voor hem dat hij niet in een klimaat mag opbouwwerken zoals dat waarin Thom Karremans en de zijnen hun heilvolle vredestaken vervulden, en zich konden laten afzuigen door te beschermen jonge hongerige vrouwen tegen betaling van één pot pindakaas. Helááás, pindakaas - zo kunnen Onze Jongens zich nooit écht verbroederen met de lokale bevolking. 

Maar laten we wel bijzonder dankbaar zijn dat Onze Soldaat-Opbouwwerker immers - kennelijk - grammatikaal correct Nederlands schrijft, en zelf ongetwijfeld iedere dag aanvangt met het aanbrengen van een fikse dagelijkse dosis Frisse Nieuwe Écht Mannelijke Geur uit z'n van dienstwege verstrekte flacon reukwater (met handpompje, om Het Milieu te sparen, ook te  Geitenland).

Het zou toch wel héél jammer zijn als er aan Onze Jan-Willems te velde een enigermate onfris luchtje zou zitten!


P.S. 4 maart: De dag nadat ik dit stukje schreef werd bekend dat er "tientallen Nederlandse militairen lid zijn van de Hells Angels".... Wel, het voornaamste van wat ik meer dan een jaar geleden al zei over de uitzending van Nederlandse troepen naar Afghanistan is dat deze in ieder geval daarvoor de kennis en vaardigheden niet hebben. 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail