Nederlog        

 

23 februari 2007

                                                                 

Correcties in het Nederlog en het Nederlands

 Ik schrijf mijn Nederlog gewoonlijk snel en vaak moe en met pijn, en vandaar redelijk wat typefouten, omdat ik zowel een hekel heb aan spellings-correctoren als aan spellings-hervormingen, en dan in het bijzonder die van de laatste tien à twintig jaar.

Achteraf doe ik bij gelegenheid mijn best de type-fouten te corrigeren, maar de lezer moet wel bedenken dat ik in spellingszaken mijn eigen gang ga, al vele jaren, op basis van de beginselen dat (1) ik héél goed kon spellen rond mijn twaalfde en dat (2) de meeste spellingshervormingen geen verbeteringen en wel vele verslechteringen hebben gebracht.

Zo ben ik er een tegenstander van leenwoorden méér te vernederlandsen dan noodzakelijk (zeg: het anti-odeklonje beginsel), en blijf daarom "sex" en vele andere aan het Latijn ontleende termen als vanouds spellen, en niet alsof de Batavieren het allemaal uitvonden en benoemden.

Ook houd ik van de genitief met komma s, als in het Engels, omdat ik geen reden zie het meervoud en de tweede naamval te verwarren.

Kortom, de spelling die ik gebruik heeft het meest weg van een soort gemiddelde tussen wat nu Witte Spelling heet en wat ik geleerd had in 1962, en dat voldoet mij heel redelijk. Als het voor u anders is dan hoeft u alleen maar te bedenken dat de zogenaamd Goede Groene Spelling over een paar jaar, bij de volgende spellingswijziging, weer fout zal zijn, en dat er toch helemaal niemand is die foutloos Nederlands volgens Het Groene Boekje kan schrijven zonder dat boekje uit z'n hoofd te kennen. En dan nog zitten de daar gegeven regels vol logische onzin.

Maar de voornaamste reden voor dit stukje is mijn beslissing mijn stukje over persoonlijke waarschijnlijkheid van eergisteren te vervangen door een link naar een bijgewerkte meer recente versie in mijn Philosophical Dictionary, eenvoudig omdat deze versie beter is, en het beter is de lezer te verwijzen naar wat ik denk en niet naar wat ik gedacht heb.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail