Nederlog        

 

21 februari 2007

                                                                 

Persoonlijke waarschijnlijkheid

 

 

Het kan zijn dat u soms Nederlog leest, maar niet veel anders op mijn site. Dat is dan jammer, was het alleen omdat aan de andere delen waarschijnlijk meer aandacht en tijd is besteed, en omdat er soms dingen te vinden zijn die origineel zijn, en die, althans voor enigermate intelligente mensen, het overwegen waard zijn.

Omdat ik veel nagedacht heb over waarschijnlijkheid -
"Probability is the very guide to life" (Bishop Butler) immers - volgt hier een verhandelingetje over persoonlijke waarschijnlijkheid dat ik vandaag oplaadde naar mijn Philosophical Dictionary - waarvan Keyterms nogal wat van mijn meer fundamentele overwegingen geeft, trouwens, voor wie dat mocht interesseren.

En als waarschijnlijkheid u niet interesseert, of als u moeite hebt met wiskunde dan is het volgende niet aan u besteed.

In het andere geval vindt u een uitleg van de drie fundamentele vormen van menselijke redeneren die u elders niet kunt vinden:Personal probability


U vindt meer in mijn
Philosophical Dictionary over gerelateerde en andere punten.

Het bovenstaande is in in ieder geval een compacte, vèrgaande en originele uitleg van menselijk redeneren in z'n hoofdvormen, die namelijk worden gedefinieerd in D12-D14.

En wat is menselijk redeneren? Het gebruik van de menselijke fantasie volgens bepaalde regels opgesteld voor zekere doelen.


P.S. Feb 23, 2007: Ik heb de tekst weggehaald en vervangen door een link zodat e.e.a. de laatste relevante versie blijft geven. Zie ook Correcties in het Nederlog en het Nederlands

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail