Nederlog        

 

14 februari 2007

                                                                 

Koppengalerij

 

 

De NRC opent heden met een fraaie karikatuur van Woldhek met de tronies van de nieuwe ministers, en met in de binnenpaginaas fotoos van de dames en heren, en korte ceeveetjes.

Ik leer daar o.a. uit dat ze vrijwel allemaal jonger zijn dan ik, maar er bijna allemaal ouder uitzien. Voor wie het interesseert: De redenen daarvoor zullen wel gedeeltelijk genetisch zijn; gedeeltelijk dat ik al zo'n 23 jaar grote doses vitamines gebruik i.v.m. ME ("dan zult u hele dure urine hebben", zeiden medici mij zo'n 20 jaar geleden, en waren heel verguld met hun eigen gevoel voor humor); en dat ik niet drink, wat kennelijk véél scheelt in de plooien in het gezicht, afhangende oogleden etc.

Aangezien ik nu voor het 37ste jaar geen TV heb, omdat dit erg moeilijk te verenigen is met een hoge intelligentie en het behoud van een goed humeur, zie ik de politieke koppen niet vaak, wat overigens geheel geen gemis is.

Wat is er verder te leren uit de galerij van bestuurlijke koppen?

Donner komt terug, deze keer als minister van Sociale Zaken, terwijl Hirsch Ballin op Justitie blijft. Sharon Dijksma is nog steeds dik en dom en uiterlijk zeer onaantrekkelijk, maar komt wel bij Onderwijs als staats-secretaris, terwijl ze geen enkele studie kon afmaken, een eigenschap die ze overigens deelt met behoorlijk veel politici; het CDA-contingent in de regering bestaat uit vrienden van Balkenende, kennelijk beloond voor hun trouw, alsof dat vanzelf spreekt; en Guusje ter Horst, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is behoorlijk verouderd sinds ik haar meemaakte in de UR, waar ze, in tegenstelling tot wat de NRC meldt, haar carrière begon met uitgebreide dienstverleningen - ook sexueel, gingen de geruchten indertijd - aan wijlen drs. Jan-Karel Gevers, en waar ze een evident groot vermogen tot liegen bleek te hebben, en inderdaad schijnt ze veel te zuipen, en is ze daarvoor ook veroordeeld. Ze was ook een van de vele linkse carrièremaaksters volgens wie ik 'een fascist' ('of zo' etc.) zou zijn, omdat ik een voorstander van échte wetenschap en een tegenstander van gepolitiseerd onderwijs was en ben. In haar tijd aan de UvA heette iedereen die in wetenschap geloofde en zich tegen geloof in Marx uitsprak 'fascist'. Nu is dit fraais en drankzuchtigs minister van Binnenlandse Zaken. "Mon dieu, mon dieu, ayez pitié (..) de mon pauvre peuple!" (*)

Het kabinet is Balkende IV, en de NRC citeert de mediaevist Herman Pleij over J-P, die zo over hem blijkt te denken als ik, althans bij benadering:

"Bij ons moet de premier een gewoon mens zijn. Hij moet iets sukkeligs hebben. Dat geeft ons het idee dat wij het ook hadden kunnen worden. Maar wij hadden toevallig iets anders te doen."

Ja, dat lijkt me een groot deel van z'n appeal: Een sukkel en een stuntel, maar óns autochtone soort sukkel en stuntel.

Er staat ook een aardige grap van Fokke en Sukke in de NRC, ook in overeenstemming met wat ik hier eerder en vaker heb opgemerkt: Het tweetal begrijpt van - welgeteld! - twee leden van het kabinet niet waarom ze "Ja" zeiden:

Fokke: Zo'n Cramer en zo'n Plasterk...
Sukke: ... die kunnen toch écht wat?

Nu, laten we het hopen - het zijn PvdA'ers, en een werkelijk  intelligente en integere PvdA-er is zo ongeveer een godsbewijs zo onwaarschijnlijk als dat is. (Nou ja... Drees misschien. Het is lang geleden, dat wel.)

Maar goed - ik leef in een land waar ieder kabinet zonder Verdonk of haar gelijkwaardigen al een hele vooruitgang is, en de dames en heren nieuwe ministers hebben ook nog het voordeel van een aantrekkende economie, zodat ze veel zouden kunnen verbeteren in het onderwijs, als ze maar zouden willen.

Echt optimistisch daarover ben ik niet, legde ik gisteren uit, maar ik krijg hier graag ongelijk over. Nous verrons. (*)


(*) Opa vertaalt, ten behoeve van Ronald Plasterk, die jonger is dan ik en wellicht geen Frans kreeg, want dat hoefde niet toen hij het VWO bezocht: "We zullen zien." = "Nous verrons" en "Mon dieu, mon dieu, ayez pitié (..) de mon pauvre peuple!" = "Mijn god, mijn god, heb medelijden met mijn arm volk" - volgens overlevering de laatste woorden van Willem de Zwijger, die inderdaad geen Nederlands sprak.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail