Nederlog        

 

10 februari 2007

                                                                 

Moderne Nederlandse auteurs

 

 

In de NRC van heden schrijven Blokker, Komrij en Grunberg over polemiek. Blokker en Komrij zijn aardig, hoewel niet meer dan dat, en Grunberg is, als alle keren dat ik probeerde zijn proza te waarderen, ongenietbaar en vervelend.

Dat laatste was me al eerder opgevallen, en ging dan regelmatig gepaard met enige bevreemding: "Hoe kmt het toch dat iemand die z beroerd schrijft zoveel boeken verkoopt en zo populair is?"

Ik denk dat ik dat raadsel nu kan oplossen: Dat komt natuurlijk omdat Grunberg lid is van een generatie die niet kan lezen of schrijven - althans: niet in de mate dat je dit serieus kan nemen - dankzij het "onderwijs" dat ze kregen, terwijl Grunberg dan ook nog niet eens in staat was een VWO voor die generatie af te maken.

Hij is de schrijvende Hazes van de moderne hoger opgeleiden, een volksschrijver van modern intelligent niveau:

"Ik had hooguit gesuggereerd dat Joost [Zwagerman - MM] zich tijdig had moeten laten steriliseren, omdat voortplanting in zijn geval een misdaad tegen de menselijkheid was."

Een mens mag hopen dat de goede raadgever z'n eigen goede raad heeft opgevolgd, nietwaar.

Verder zie hierboven, over de gemiddelde vermogens van het publiek van Arnon, want al deugen velen niet, niet iedereen is dom of slecht. (Zie trouwens ook: Over literatuur.)

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail