Nederlog        

 

7 februari 2007

                                                                 

Nieuw kabinet

 

 

Er komt een nieuw kabinet Balkenende, onder de leus "Samen Werken, Samen Leven", hoorde ik op de radio en zag ik in de NRC van heden.

Enigszins tevreden met mezelf merk ik op dat dit CDA+PvdA+CU kabinet precies is wat ik voorspelde onmiddellijk na de verkiezingen, al leek me dat toen, net als nu, nogal vanzelf spreken.

Ook is het in tal van opzichten "Terug naar ooit", en dat zal ook wel zo blijven, vermoed ik, althans zonder verdere grote geslaagde terroristische aanslagen, economische crises, grote oorlog rond Irak-Iran-Isral, of vele Nederlandse doden in Afghanistan.

Het is wat mij betreft ook een grote vooruitgang alleen al vanwege de afwezigheid van Verdonk in de regering. Om mezelf te citeren van 23 november:

"het resultaat:

  • de te verwachten regering (CDA+PvdA+CU) is gematigd en een resultaat van compromissen

  • de lijst Fortuyn is weg

  • geen Pastors in de kamer

  • geen Nawijn in de kamer

  • geen Van Oudenallen in de kamer

  • geen Herben in de kamer

  • geen Verdonk in de regering (naar verwachting)

Kortom, ik zie overwegend voordelen, die er vooral in bestaan dat de kamer minder populistische rechtse randdebielen zal tellen; dat de regering een compromis zal zijn; dat Verdonk minister noch vice-premier wordt; en trouwens ook dat de PvdA verloren heeft.

Of het allemaal beter zal worden? Niet echt, maar wel minder beroerd dan het geweest zou zijn met nog meer CDA+VVD als regering.

En n niet zo vrolijk te verwachten feit is ng meer Balkenende als premier. Maar goed: De gemiddelde Nederlandse man van de meer aangepaste soort herkent zich kennelijk in zo iemand."

Ikzelf krijg namelijk het kniewater van Balkenende, maar ja - ik word nog vl minder vrolijk van Fortuyn, Verdonk of Wilders als premier. En laat ik, in de goedheid van mijn hart, ook eens wat aardigs zeggen over Balkenende: Hij bedoelt het vast goed, meestal, en kan er ook niet veel aan doen dat hij zo is als hij is. Als hij nou het publiek spreken eens aan anderen zou over laten...

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail