Nederlog        

 

23 november 2006

                                                                 

Verkiezingen 7: Terug naar ooit

 

 

Zoals het er nu uitziet, in de vroege uurtjes van 23 november, met de verkiezingsuitslagen vrijwel zeker, is Nederland weer ongeveer terug bij ooit, van vr Fortuyn, want geheel zonder de lijst Fortuyn, en met als meest waarschijnlijke regering n van CDA, PvdA en Christen - zegge: Ggristen - Unie.

De regeringspartijen - CDA en VVD - verloren, maar de PvdA ook. De SP won, nogal spektakulair, en heeft nu iets van 26 zetels. D66 is gehalveerd tot een partijtje van 3. De Gristen-Unie - zo zegt men zulks, onder aanhangers ervan - verdubbelde naar 7. Wilders, opererend onder de naam 'Partij voor de Vrijheid' behaalde 9 zetels. En de Partij voor de Dieren 2.

Ikzelf koos niet, als gebruikelijk, vanwege gronden die ik eerder gaf, zeg van moreel-hyginische aard, maar ben tamelijk tevreden met het resultaat:

  • de te verwachten regering (CDA+PvdA+CU) is gematigd en een resultaat van compromissen

  • de lijst Fortuyn is weg

  • geen Pastors in de kamer

  • geen Nawijn in de kamer

  • geen Van Oudenallen in de kamer

  • geen Herben in de kamer

  • geen Verdonk in de regering (naar verwachting)

Kortom, ik zie overwegend voordelen, die er vooral in bestaan dat de kamer minder populistische rechtse randdebielen zal tellen; dat de regering een compromis zal zijn; dat Verdonk minister noch vice-premier wordt; en trouwens ook dat de PvdA verloren heeft.

Of het allemaal beter zal worden? Niet echt, maar wel minder beroerd dan het geweest zou zijn met nog meer CDA+VVD als regering.

En n niet zo vrolijk te verwachten feit is ng meer Balkenende als premier: De gemiddelde Nederlandse man van de meer aangepaste soort herkent zich kennelijk in zo iemand.

Maar het is iets beter dan het was, net als mijn gezondheid.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail