Nederlog        

 

4 november 2006

                                                                 

Over Leibniz en mijzelf

 

 

Om diverse redenen gebruik ik nog steeds een telefoon-modem. Dit maakt het - voor iemand met een minimaal inkomen, zoals ik - nogal moeilijk uitgebreid te surfen, en ik doe dat dan ook niet zo vaak.

Maar ik doe het wel eens, meestal i.v.m. filosofie, logica, M.E. en programmeren, dus waar mijn site over gaat, en ik kijk ook wel eens wat anderen over mij schrijven.

Wel, men schrijft wel eens over mij, en gewoonlijk lovend. Ik zal u dat allemaal besparen, behalve wat nu volgt, omdat ik het zelf aardig vond.

Mijn site bestaat over een week 10 jaar, hoewel niet aldoor op dezelfde plek: Sinds 2004 gebruik ik maartensz.org (niet gevestigd in Nederland) o.a. omdat de firma xs4all voor mij vaak niet of nauwelijks blijkt te werken, en de helpdesk van deze firma mij heeft laten weten dat de problemen die ik heb - zoals spam geadresseerd aan alles en iedereen, maar niet aan mij, die mij toch met bàkken vol bereikt, en dat ongeveer even langzaam als in 1993, toen ik het eerst het internet op ging met een 1200 bytes per second modem - "niet bestaan omdat anderen ze ook niet hebben". Ach ja, de pijn van anderen is licht te dragen, nietwaar....

Terzake! Vrijwel het eerste dat ik in 1996 op mijn site heb gezet was een uitgebreide analyse van Leibniz' "Nouveaux Essays" die ik dat jaar had geschreven, zoals gewoonlijk trouwens met pijn, voortdurend moe, zonder enige hulp, en in de grootste armoede.

Ik zette mijn analyse van Leibniz op het net omdat ik er zelf redelijk tevreden over was, maar maakte mij geen illusies dat dit veel gelezen zou worden, o.a. omdat mijn analyse échte filosofie is, zonder veel concessies aan de lezer, en met nogal wat aannames over eventuele lezers, namelijk dat ze redelijk geïnformeerd zijn over filosofie, iets van wiskundige logica weten, en minstens een goed verstand hebben.

Het deed me dus eerder plezier dat e.e.a. geprezen werd op en gelinkt door diverse sites die speciaal aan Leibniz gewijd zijn, en het doet me nu plezier dat de OpenLeibnizWiki hun achtergrond informatie over Leibniz begint met (en ik citeer):

Ik zeg natuurlijk geen "nee", al is het wel zo dat toen ik e.e.a. recentelijk snel doorlas er nog steeds redelijk wat typefouten en diverse stylistische onduidelijkheden in bleken te zitten. Ook moeten er nog steeds een aantal interne referenties in gelinkt worden, en wat andere fouten verbeterd.

Aangezien ik tegenwoordig medicijnen gebruik die mij enigszins helpen - de wonderen zijn de wereld nog niet uit! - is er een gerede kans - als de gemeente Amsterdam mij niet verplicht te werken als vakkenvuller bij AH, "vanwege uw broodnodige maatschappelijke re-integratie", na 28 jaar systematische discriminatie van mij - dat ik dit binnen niet al te lange tijd probeer bij te werken.

En wat - voor mij, in ieder geval - wèl enigszins vreemd was is dat deze OpenLeibnizWiki een ... UvA-project is. Immers, als ik érgens niet goed lig dan is het wel bij de UvA, waar ik minstens tweemaal van verwijderd ben "vanwege uw uitgesproken gedachten", als student filosofie die protesteerde tegen de verslechtering en politisering van het onderwijs, al ben ik er ook, uiteindelijk, summa cum laude afgestudeerd, bij psychologie.

Maar ja: Er is voor mij tussen mijn generatie geen plaats in Nederland en aan de UvA, blijkt ook al 28 jaar. Ik vermoed dat de uiteindelijke reden is dat ik te intelligent ben en niet bang genoeg ben om te liegen over mijn eigen ideeën, die geheel niet samenvallen met wat mijn generatie Politiek Correct acht. Ach ja - en, natuurlijk bescheiden als ik ben, zie Hazlitt's "On the disadvantages of intellectual superiority".

Hoe het zij: Als u werkelijk om filosofie geeft zoudt u eens moeten kijken in mijn Leibniz-secties. Ik heb er indertijd mijn best op gedaan, en minstens de helft van de excellentie ervan ligt niet aan mij maar aan mijn onderwerp, de zeer bijzondere mens, filosoof en wiskundige Gottfried Wilhelm Leibniz en zijn filosofische teksten.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail