Nederlog        

 

12 oktober 2006

                                                                 

Anna Politkovskaya

 

 

De Russische journaliste Anna Politkovskaya is vermoord en begraven, en de NRC van gisteren zette dit terecht op de voorpagina, vergezeld van een foto van het defilé langs haar kist.

Ik weet weinig van haar of haar meningen, maar ik weet wel dat mensen zoals zij zeldzaam zijn: Er is nooit meer dan een klein percentage van de mensen dat de moed heeft hun eigen mening te zeggen als ze gevaar lopen.

De voornaamste reden voor het kwaad in de menselijke geschiedenis is de combinatie van aangeboren domheid en aangeleerd conformisme dat de menselijke doorsnee kenmerkt.

De mens is de diersoort waarvan de doorsnee in opdracht van de leiders, uit naam van de hoogste idealen, de meest begaafde en moedigste individuen van de soort pleegt te vervolgen, onderdrukken of vermoorden - of toe te kijken terwijl dit gebeurt, en niets te doen: "The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing." (Burke)

Voor een voorname achtergrond en gedeeltelijke verklaring van Poetin's Rusland zie trouwens het uitstekende "Gulag - A History", dat ik hier eerder recenseerde. 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail