Nederlog        

 

18 september 2006

                                                                 

Chamfort

 

 

Ik ben een Chamfort-liefhebber die nog het voorrecht heeft genoten Frans te moeten leren in het VWO, en die dat voldoende goed kan om Chamfort's "Maximes et Pensées" overwegend probleemloos in het origineel te kunnen lezen.

De na mij komende generatie Nederlanders is dat voorrecht ontnomen, vooral door de nivelleerders van de PvdA, en daarom geef ik hier, voor jongeren van goede wil en goed verstand, twee referenties van vertalingen:

(1) "Chamfort, de lachende mensenhater"

Dit staat op naam van Evert van der Starre, die een vertaalde selectie biedt van Chamfort aan het eind van z'n hoofdstukken die over Chamfort en de Franse 18e eeuw gaan. De vertalingen zijn kennelijk een stuk beter dan de commentaren.

(2) "Products of the Perfected Civilization"

Dit is een goede vertaling met een goede lange introductie van W.S. Merwin. Deze vertaling heeft de deugd alle Maximes et Pensées te vertalen, naast een selectie van de anecdotes. Ook bevat het vertalingen van enig ander proza van Chamfort, waaronder z'n ooggetuige-verslag van de inname van de Bastille in 1789.

Ik geef hieronder de details, maar betwijfel of deze edities nog te krijgen zijn, behalve aniquarisch, want (1) is uit 2000 en kocht ik in de ramsj, en (2) is uit 1986.

Tenslotte, ook om duidelijk te maken hoezeer de na mij komende generaties Nederlanders ontrecht en bestolen zijn door de debiele of misdadige nivelleerders van de PvdA, zijn hier drie citaten, één over en twee van Chamfort:

"Ich vergasz zu sagen, dasz solche Philosophen heiter sind un dasz sie gerne in dem Abgrund eines volkommen hellen Himmels sitzen - sie haben andere Mittel nötig, das Leben zu ertragen, als andere Menschen; denn sie leiden anders (nämlich ebensosehr an der Tiefe ihrer Menschenverachtung als an ihrer Menschenliebe).
- Das leidenste Tier aufErden erfands sich - das Lachen."
   (Nietzsche)

"Presque toute l'Histoire n'est qu'une suite d'horreurs."
   (Chamfort)

"En voyant ce qui passe dans la monde, l'homme le plus misanthrope finirait par s'égayer et Héraclite par mourir de rire."
   (Chamfort)

Er staan meer Franse citaten in de referentie Chamfort, uit mijn Philosophical Dictionary. En er staan meer citaten van Chamfort, zowel in het Engels als het Frans, in de Quotations-sectie van het Philosophical Dictionary.


(1) Evert van der Starre: "Chamfort, de lachende mensenhater", Walburg Pers, Zutphen, ISBN 90.5730.065.6

(2) "Products of the Perfected Civilization - Selected Writings of Chamfort", Translated and with an Introduction by W.S. Merwin, North Point Press, ISBN 0-86547-145-2

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail