Nederlog        

 

11 augustus 2006

                                                                 

Terrorisme

 


 

En weer was er iets als terrorisme op grote schaal - of althans: het was gepland, en het stond te gebeuren, maar de geheime diensten van Pakistan, Engeland en de US stonden klaar - vertellen de regeringswoordvoerders tenminste - om het gevaar de kop in te drukken, en deden dat ook.

De - zeer korte - samenvatting van een en ander is:

Er zijn minstens 24 mensen gearresteerd in Engeland, kennelijk Pakistani van origine, al is ook dat nog niet duidelijk, en er is een gigantisch probleem met vliegtuigen en vliegen van Engeland naar de VS en vice versa, omdat er veel scherpere controles zijn dan eerder, en er nauwelijks handbagage mag worden meegenomen in de vliegtuigen. Maar er zijn feitelijk geen explosies of aanslagen gepleegd, en er zijn tot nu  alleen verdenkingen + arrestaties + veiligheidsmaatregelen + een boel heisa in de media.

Het doel van de samenzwering, wordt althans gezegd door regeringswoordvoerders, was het min of meer simultaan opblazen van 9 vliegtuigen, wellicht boven verschillende grote Amerikaanse steden

De gearresteerden zijn meer dan een jaar gevolgd door geheime diensten van Pakistan, Engeland en de US, zeggen de regeringswoordvoerders.

En volgens Bush Jr.'s hoogbegaafde analye zijn de Verenigde Staten verwikkeld in "a war" met "Islamic fascists".

Eén probleem bij het beoordelen van dit gebeuren is dat je nauwelijks relevante informatie krijgt in een lange stroom journalistieke berichtgeving, voor een deel ook gevuld met vaak nogal hysterische meningen van inbellers.

Ik verwerf mijn nieuws trouwens voor een flink deel van de BBC Worldservice - waar ik de behoorlijk hysterische inbellers ook hoorde - dat altijd stukken beter is dan het beste dat Nederlanders journalistiek aankunnen, maar dat toch veel vragen onbeantwoord laat.

Tot nu toe moet je geloven, of niet, dat wat regerings- en poltie-woordvoerders in Engeland zeggen overwegend waar is, of althans dat ze eerlijk geloven wat ze zeggen te geloven.

Aangezien Engeland Syrië niet is, en ook Noord-Korea niet, geloof ik maar, althans meer wel dan niet, en met ruimte voor een fikse foutenmarge, overdrijvingen van woordvoerders, publieksbespelerij, propaganda, en goedbedoelde maar slecht beredeneerde of geïnformeerde raadgevingen en meningen.

Ook wil ik wel geloven dat zeg 25 behoorlijk goed opgeleide Britten van Pakistaanse afkomst gek genoeg zijn om zichzelf met honderden anderen op te willen blazen, met naar eigen mening het eeuwige paradijs in het vooruitzicht als goddelijke beloning.

Toch heb ik twee skeptische opmerkingen met een verwijzing, en een geruststellende - enigszins! - konklusie.

Eén. Zelfs als alles wat ik gehoord heb over de plannen van de zelfmoordenaars waar is, dan nog zou een geslaagde terreur-aanval niet te vergelijken zijn met de ravages van een kernoorlog (zie mijn Over Terrorisme van vorig jaar).

Twee. Een aantal van twee grote terreur-aanslagen in vijf jaar, waarvan één dus mislukt, stèl dankzij de eerder genoemde veiligheidsdiensten, suggereert geheel GEEN grootmachtige terreur-organisatie. Was die er namelijk wèl, of wel geweest, dan zouden er de afgelopen vijf jaren véél meer geslaagde zelfmoordaanslagen hebben plaats gevonden in Europa en de VS. (Immers, vergelijk Bagdad en Irak, waar dagelijks zelfmoordaanslagen zijn.)

Drie. Mijn konklusie uit het voorgaande punt is dat het tot nu toe héél erg meevalt met de bereidheid tot terreurdaden onder de in het Westen levende Islamieten - die daar dan ook feitelijk in het geheel geen belang bij hebben, en dat belang alleen menen te zien als ze fanatiek verblind zijn, wat bij gratie van Allah, of wie dat ook mag regelen, tot nu toe alleen het geval is met een kleine minderheid.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail