Nederlog        

 

11 augustus 2006

                                                                 

Crises

 

 

Richard Holbrooke, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN, staat vandaag in de NRC met een voorpagina-artikel getiteld "Wereld dreigt te verzeilen in onbeheersbare crisis".

Hij schetst wat er aan de hand is in Libanon, tussen Pakistan en India, in Irak en in Afghanistan, zonder de mogelijke aanslagen in Britse vliegtuigen waar gisteren en vandaag het vliegverkeer door ontwricht is, te noemen en zegt dan

"Deze opeenstapeling van explosieve elementen vormt het grootste gevaar voor de stabiliteit in de wereld sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962..."

Ik zeg niet "Nee", maar heb geen objectieve maatlat om crises langs te leggen.

Holbrooke bespreekt kort de Cuba-crisis; prijst John Kennedy voor de oplossing ervan; en zegt dat Kennedy mede benvloed werd door "Barbara Tuchmans klassieke Kanonnen van augustus", dat het begin van de Eerste Wereldoorlog beschrijft, die begon na een reeks heel slecht "beheerste" crises.

Hij citeert de slotzin van Tuchman's genoemde boek, en komt met een eigen voorstel:

" "De landen kwamen terecht in een val, een val die in de eerste dertig dagen ontstond uit gevechten die geen beslissing brachten, een val waaruit toen en later geen ontsnappen moeglijk was."
   Te voorkomen dat zo'n val ontstaat, moet het eerste doel zijn van Amerikaans beleid."

Maar ja - de huidige president van de US is kennelijk zowel de minst intelligente als de meest bevooroordeelde president van de VS, Herboren Gristen ook, van de laatste honderd of meer jaren, en zijn crisismanager is de oude houwdegen Rumsfeld, die uitgebreid bewezen heeft dat hij niet in staat is het probleem Irak behoorlijk te kunnen afhandelen, en wel in staat is grote crises te kunnen aanrichten, op basis van z'n macht, invloed en eigen vooroordelen.

Holbrooke noemt geen ander boek van Tuchman, die een goede en zinnige Amerikaanse historica was, hoewel er n is dat feitelijk meer toepasselijk is: "The March of Folly", vrij vertaald als "De voortgang van de stompzinnigheid". Dit behandelt een reeks flaters, missers, misslagen, vooroordelen en stupiditeiten van politieke leiders, gewoonlijk met gruwelijke gevolgen voor talloos veel anderen. (Zie ook: Echte wetenschap).

Er zijn inderdaad aanzienlijke problemen in de wereld op het moment, maar het voornaamste probleem dat ik zie is dat degenen die nu nog de militaire en diplomatieke macht hebben om de meeste problemen op te lossen of te neutraliseren, namelijk de VS, tegenwoordig geleid worden door een stel ideologisch verblinde incompetenten, in strijd met diverse andere stellen ideologisch verblinde incompetenten.

Een veilig of gerust gevoel krijg ik daar inderdaad niet van.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail