Nederlog        

 

8 juli 2006

                                                                 

Balkenende III

 

 

Ik schreef eind juni, met een zekere voldoening, toen het leek alsof Balkenende II bijna dood was:

Wat mij betreft: Hoe eerder dit kabinet verdwijnt hoe beter - op voorwaarde althans dat het niet opgevolgd wordt door ng meer Balkenende, Donner en Verdonk, want dat zijn drie personen die niet geschikt zijn voor minister. Te klein, te oneerlijk, te gestoord.

Maar nee: God houdt van domme mensen; geslaagde leugenaars worden het rijkst; het leven bestaat vooral uit desillusies; "Nederlands behoorlijk bestuur" is een oxymoron; en - de Gristengod is een bitter-ironische grappenmaker - Balkenende wordt ook weer benoemd tot CDA-lijsttrekker.

Wat is Balkenende's aantrekkingskracht? Kennelijk herkennen miljoenen Nederlandse mannen zichzelf in hem, zoals miljoenen Nederlandse vrouwen in hem hun eigen huwelijksgeluk herkennen. Hij is n van ons voor de doorsnee - en dat hebben ze eens goed gezien.

En het lijkt alsof er  iets sociobiologisch aapachtigs werkzaam in menselijke hordes: 't andere geslacht lijkt soms betoverend, en leiders van de horde verschijnen makkelijk als bovenmenselijk, zelfs als ze zo van gaven voorzien zijn als Jee Pee.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail