Nederlog        

 

3 juli 2006

                                                                 

De psyche van Rita

 

 

In de NRC van heden is 5/7e pagina gewijd aan een duiding van de psyche van Rita, met een grote foto van het strenge gelaat van de minister, die een litteken boven haar lip heeft, als duelleerde ze ooit in Duitsland. (Misschien hakkiede - zo zègt men zulks in 't Gooi - ze wat fanaat).

Wat het maken van dit geschreven portret bemoeilijkte voor de schrijvers, anders dan drie jaar geleden, toen ze er ook één maakten van Rita, is:

"Maar toen belde de voorlichter van het ministerie van Justitie op verzoek van Verdonk. Of we haar familie en vrienden met rust wilden laten. Verdonk stelt geen prijs op een portret. "En hoe denken jullie een portet van haar te maken als niemand meewerkt?""

Domme vraag van de voorlichter: waar mogelijke zegslieden in opdracht zwijgen is alle ruimte voor speculatie. En er zijn natuurlijk zegslieden genoeg te vinden, al dan niet anoniem. Zo is er Jozias van Aartsen:

""Ze dacht", zegt van Aartsen, "dat ze de lijsttrekkers-verkiezing had gewonnen. Ze was zelf gaan geloven in haar eigen imago van populistisch politicus. Als iedereen de hele dag tegen je zegt: 'Je bent een geweldige vrouw! Jij moet premier worden van dit land!', dan doet dat iets met een mens. Het is moeilijk de weelde van die populariteit te dragen."

En hier is André Rouvoet:

"Het persoonlijke is sterker geworden door de lijsttrekkers-campagne bij de VVD en D66 vindt Rouvoet. "Partijen raken verdeeld tot op het bot. Het Ayaan II-debat was een grote onderlinge afrekening. Weisglas rekende af met Zalm, Zalm met Verdonk.""

Dit suggereert dat Zalm de VVD-minister is - want er is er zo één, al een tijdje - die gezegd heeft, zonder dat iemand die niet tot de politiek of de politieke journalistiek behoort mag zeggen welke VVD-minister, dat "Verdonk is een KA UU TÉ wijf" - mogelijk zonder deze wat eufemistische hoofdletter-spelling, maar ik schrijf de pers gewoon na, en die spelt 't zo.

En hier zijn tenslotte twee alineaas die mijn gissing van 20 mei lijken te  weerspreken, en in ieder geval interessant zijn, und dabei auch so ganz und gar Ewig Weiblich:

"Op 15 mei, tussen drie uur en half vier 's middags belt Rita Verdonk vanuit haar werkkkamer naar het appartement van Ayaan Hirsi Ali. "Vond je het nodig om in Zembla te zeggen: 'Ik heb gelogen over mijn naam'?", vraagt de minister volgens getuigen in haar kamer. "Waarom heb je het gedaan?". Hirsi Ali antwoordt dat ze sinds het begin van haar politieke carrière heeft toegegeven dat ze heeft gelogen bij haar asielaanvraag in 1992. "Nou, ik vind het heel vervelend voor je", zegt Verdonk droog. "Maar je bent geen Nederlandse. Ik moet de regels toepassen."

"Het was een hele kille mededeling", zegt een vriendin van Hirsi Ali, die het gesprek volgde. Hirsi Ali huilt. "Toen ze ophing zat Rita echt te huilen aan de telefoon", zegt een tweede ambtenaar op het ministerie van Justitie. "Ze was erg aangeslagen. Hun persoonlijk contact was ook erg goed.""

Hm. Wie gelooft wordt zalig, en ik wil dit best geloven, maar ik vind het wel vréémd.

Immers: Op dat moment hadden allebei de grienende dames belang bij het kamerdebat, eenvoudig omdat Rita belang had bij een urenlang kameroptreden waar ze haar dui-de-lijk-heid en daad-kracht kon tentoon stellen, op weg richting lijsttrekkerschap, hoopte ze en, wie weet, MP-schap, terwijl Ayaan belang had bij een paspoort met daarop haar échte familienaam en échte geboortedatum, was het alleen i.v.m. een carrière in de VS, en omdat het wat ongemakkelijk is "Ali" genoemd te worden terwijl je hele familie "Magan" heet. 

En ik ben dan inderdaad geen vrouw, en vrouwen zijn ànders dan mannen, is me bekend, en - zo gaat het verhaal - vrouwen kunnen beter tegen pijn dan mannen maar huilen veel sneller, ook manipulatief. Goed, er is een hormonaal verschil ook ... maar is het wel zo passend voor ambiërende leidsters van vele miljoenen als ze bij het minste of geringste - géén Twin Towers, Killing Fields of Auschwitz immers - in snotteren uitbarsten, evident allebei lijdend aan groot zèlf-medelijden?

Maar goed. De summa is - mag ik als getraind psychologisch-tussen-de- regels lezer konkluderen - dat Rita labiel is, niet is te vertrouwen, over 't paard is getild, over lijken gaat, en niet eerlijk is. 

Ik zeg geen néé, maar ... hadden ze dat niet véél eerder moeten uitvinden bij de VVD, net als ze daar véél eerder wat hadden moeten en kunnen doen aan Ayaan's gelieg? Waar ze immers al 4 jaar mee bekend waren? Of doen ze bij de VVD alles wat kiezers trekt, in de veronderstelling zich er altijd wel uit te kunnen liegen?

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail