Nederlog        

 

29 juni 2006

                                                                 

Kabinet in crisis

 

 

Het kabinet wordt geacht in crisis te zijn, na vele uren parlementair vergaderen en redekavelen. De kwestie gaat over Verdonk en Ali, maar dan wel in een nogal krankzinnige dimensie: Had Verdonk het recht om "Ayaan, n van ons" (Van Aartsen's terminologie) een briefje te laten tekenen "op verzoek van de regering" waarin Ali de schuld op zich nam voor liegen over haar identiteit?

Volgens de NRC van heden:

"Premier Balkenende zei aan het eind van zijn betoog dat de verklaring die Hirsi Ali op verzoek van de regering had ondertekend, niet alleen een juridisch[e], maar ook een politieke betekenis had. Volgens Balkenende moest Hirsi Ali toegeven dat ze begrip had voor Verdonks handelswijze "omdat de minister van Vreemdelingenzaken er anders niet mee kon leven"".

Wat een gemiste kans voor Ayaan om eens een echt goede daad te doen, als Balkenende de letterlijke waarheid sprak!

Maar ja: De vooronderstelling die ik net maakte moet betwijfeld worden, was het alleen omdat de minister van Vreemdelingenzaken, naar de stellige overtuiging van deze psycholoog, evident SM-erige lusten heeft (gevangenisbewaarster, handenschud-kwestie, hele manier van doen als meesteres-achtig iets, en meer), zodat je erop bedacht moet zijn dat waar een Verdonk kan vernederen een Verdonk vernedert. Niet omdat dit objectief niet anders kan, maar omdat het Verdonkse gemoed dat prettig vindt.

Maar goed: Ayaan tekende; verklaarde even later - naar waarheid of niet - dat het tekenen haar tegenstond; en een aanzienlijk deel van de Kamer nam dat Verdonk kwalijk, wr omdat tegen "n van ons" niet is toegestaan wat tegen iedere asielzoeker vanzelf spreekt. Immers: gewone asielzoekers hebben in Nederland geen recht op habeas corpus, en mogen worden gevangengezet en vergast, en al gebeurde dat laatste per ongeluk, maar tot de dag van vandaag - ACHT maanden verder - heeft Verdonk niet gezorgd dat degenen die het vergassen overleefden behoorlijke hulp krijgen.

Ik citeer de NRC van gisteren:

Geen behandeling trauma's celbrand

Minister Verdonk heeft nog niet gereageerd op het behandelplan voor de getraumatiseerde overlevenden van de Schipholbrand. In dat plan vroeg psychiater Marjolein van Duijl van de GGZ in Groningen duidelijkheid over de verblijfsvergunning van de overlevenden om te kunnen starten met de behandeling. De woordvoerder van Verdonk meldde dat er pas na individueel medisch advies kan worden geoordeeld of de verblijfsvergunning moet worden verlengd.

ACHT MAANDEN verder dus, en het SM-gedoe - tegen mensen die getraumatiseerd zijn en zich niet kunnen verweren, en ook niet weg kunnen lopen - gt maar door, evenals de laffe schunnige bureaucratische leugens!

Om te ktsen vind ik dat, maar ja: Dt mag dan weer wl van de o zo menselijke Kamer n van die nobele Ayaan - lles mag kennelijk tegen asielzoekers, zolang het maar niet blijkt "n van ons" te zijn: Quod licet Ayaan non licet Iranirs etc.

Op het moment dat ik dit schrijf is er sprake van een kabinet in crisis, omdat weliswaar een parlementaire motie van wantrouwen tegen Verdonk het net niet haalde, maar D66 kennelijk inclusief ministers Pechtold en Brinkhorst genoeg heeft van Verdonk of genoeg heeft van het kabinet of denkt verkiezings-voordeel te hebben bij het doen vallen van het kabinet.

Ik vermoed dat de D66'ers wat het laatste betreft gelijk hebben, want ik schat dat het soort mensen dat D66 stemt of zou kunnen stemmen niet gecharmeerd is van Verdonk, en ook niet van dit kabinet.

Wat mij betreft: Hoe eerder dit kabinet verdwijnt hoe beter - op voorwaarde althans dat het niet opgevolgd wordt door ng meer Balkenende, Donner en Verdonk, want dat zijn drie personen die niet geschikt zijn voor minister. Te klein, te oneerlijk, te gestoord.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail