Nederlog        

 

11 maart 2006

                                                                 

Mark Bos en Wouter Rutte

 

 

Iemand bij de radio-rubriek "Met het oog op morgen" had enkele dagen geleden het aardige idee speeches van Wouter Bos en Mark Rutte door elkaar te monteren, bij gelegenheid van Rutte's beslissing leider van de VVD te willen gaan worden.

Het idee was aardig omdat beide heren voor het oor, het oog en kennelijk naar karakter en aanleg vrijwel volledig inwisselbaar zijn: Ze klinken hetzelfde, ogen hetzelfde, en zijn even oud, namelijk 39. Alleen is Wouter niet lang geleden getrouwd (wellicht omdat Theo van Gogh nog leefde en graag mocht zeggen dat Wouter eigenlijk een homo is), terwijl de moeder van de 39-jarige nieuwe liberale leider nog voor de liberale leider de was doet.

Beide Leiders komen ook, naar beider zeggen, vrijwel bij voortduring en bij toeval heel gewone mensen van het volk tegen, die de ogen van de Leiders altijd weer doen  opengaan voor een of ander thema of probleem dat ze heel toevallig net zelf voor de camera's hadden willen brengen, zodat ze dan, bijna tot tranen toe geroerd, en heel authentiek sympathiek, voor de verzamelde pers kond kunnen doen van deze wijze lessen die de Leider zo maar spontaan opgedaan had tijdens een van Zijn vele rondgangen onder Ons Volk, en ze weten ook allebei dergelijke fraaie vertellingen, na vele maanden media-training, heel plausibel en authentiek te presenteren, voor wie genegen is dit soort dingen te geloven, wat voor de grote meerderheid van Onze Democratische Nederlandse kiezers helaas zo is.

Kortom: De PvdA is electoraal weer terug bij de situatie voor Fortuyn. Het is jammer dat indertijd, in de commotie rond de moord op Fortuyn, het stuk "De illusie van democratie" dat op 4 mei 2002 in NRC Handelsblad verscheen nooit serieus besproken is. Ikzelf deed het wel op mijn site, en de bovenstaande link is een samenvatting en bespreking die ik indertijd schreef, maar ik was bij mijn weten vrijwel de enige die zoiets deed.

Toch somde "De illusie van democratie" een redelijk aantal zinnige klachten op over de toen heersende Nederlandse politieke en bestuurs-praktijken, waar sindsdien geheel niets aan is veranderd of verbeterd.

Ik hoop er over niet al te lang hier een stukje over te schrijven. En probleem daarbij is mijn gezondheid; een ander dat ik om waarachtig en realistisch te zijn posities moet kiezen die in Nederland heel onpopulair zijn; en een derde is dat mijn meningen vanwege mijn realisme alleen van theoretisch belang zijn.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail