Nederlog        

 

8 maart 2006

                                                                 

Een iets minder onleefbaar Nederland

 

 

Zoals gezegd heb ik wèl politieke voorkeuren, al komt het vaak neer op afkeer. Wel, één van de goede dingen van de uitslag van 7 maart van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen is dat er zeer veel minder leefbare randdebiele politieke populistische carrièremakers in de gemeenteraden zitten.

En hoewel ik geheel geen fan van ex-burgemeester Schelto Patijn ben kan ik me de enige vraag die hij gisteren op de radio stelde over de Amsterdamse uitslagen, met evidente walging in z'n stem, levendig voorstellen: Of de Henkies Bakker, senior en junior, weer verkozen waren? Nee dus, en de opluchting van Patijn was groot, net als de mijne. Ook de politieke oplichteres van Mokum Mobiel (alleen die naam al!) verdwijnt uit de Amsterdamse gemeenteraad. Good riddance of bad rubbish!

Nog een voordeel: Jozias van Aartsen is VVD-aanvoerder af, want hij vindt het verlies van de VVD te groot. Het voordeel hiervan is ook vooral esthetisch en moreel: Minder randdebiel populistisch geronk in verwaeten Wassenaers van een man die een maat of 100 te klein is in vermogens voor zijn functie, weinig veeleisend als die is.

Er is ook een nadeel: De regentenpartij PvdA is terug op de sterkte die ze vóór Fortuyn had. Het nadeel hiervan wordt toegelicht in een stuk dat ik in 2002 schreef, waar ik later nog eens op terug wil komen. Ik noem hier allleen mijn democratisch en mijn bureaucratisch plan nog maar eens, als voorbeelden van wat ikzelf denk, en waarom dat onder de bestaande omstandigheden en met de bestaande kiezers weinig kans maakt, rationeel en redelijk als het immers is.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail