Nederlog        

 

27 februari 2006

                                                                 

Over het zgn. First Amendment

 

 

Ik las ergens in de zeventiger jaren een deel van "The Federalist Papers" van Hamilton, Madison en Jay, en kan me nog herinneren dat mijn copie een paperback was met een heel goorgroene kaft, en dat ik vooral verbaasd was door de algemene zinnigheid, helderheid en toepasbaarheid ervan.

Dit laatste is wellicht enigszins verbazend voor wie weet dat "The Federalist Papers" geschreven en gepubliceerd werden in 1787-1788, en diende om de toen voorgestelde Amerikaanse Constitutie uit te leggen en te verklaren, maar die ze nooit las.

Enige tijd geleden heb ik me een nieuwe copie aangeschaft en me er nu vrijwel geheel doorheen gelezen. De reden voor de herhaalde aankoop en moeite, afgezien van mijn positieve herinnering van wat ik er eerder van las, was dat er enige tijd geleden veel sprake was van de Europese Grondwet, en ik geïnteresseerd was wat te leren zou zijn van de Amerikaanse tegenhanger.

Wel lezer: Behoorlijk veel, nog steeds, en ik kan u de lezing van "The Federalist Papers" van harte aanraden. Het zal in ieder geval één tekortkoming van de voorgestelde Europese Grondwet verduidelijken: Er was kennelijk niemand te vinden in Europa die gewillig en in staat was er een soortgelijke uitleg en verdediging van te schrijven.

Maar dit was alles bij wijze van inleiding en uitleg. Waar ik heen wilde is naar de opmerking dat het zogenaamde "First Amendment" bij de Amerikaanse Constitutie in welgeteld één zin uitspreekt wat ook in Europa zou moeten gelden - en allerlei door een kennelijke combinatie van paniek en incompetentie ingegeven noodwetgeving die de vrijheid van meningsuiting of van godsdienst af zou schaffen of inperken zou kortsluiten. Hier is de gehele tekst van het First Amendment:

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the exercise thereof; or abridging the the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peacably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

Dit is in feite zo weinig verschillend van het standpunt over vrije meningsuiting en religie dat ik de afgelopen 2 maanden heb verkondigd in Nederlog dat de verschillen niet van principieel belang zijn.

Tenslotte: We hebben hier een belangrijk grond waarom een uitgeschreven en aangenomen Constitutie, waar de meest fundamentele zaken van regering, recht, vertegenwoordiging, en grondrechten en vrijheden uitgeschreven zijn, belangrijk is - want in Engeland en Nederland waar dit ontbreekt dreigt de wetgeving voor vrijheid van meningsuiting en religie herschreven te worden door paniek of incompetentie van regering en parlement.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail