Nederlog        

 

8 februari 2006

                                                                 

The Edge: "Gevaarlijke ideeŽn"

 

 

De website The Edge vond ik vorig jaar bij toeval en is interessant en goed verzorgd. Uiteindelijk is het de site van een uitgever met veel wetenschappelijke, filosofische en journalistieke contacten, John Brockman, die zich positioneert als "Third Culture" - zegge, de cultuur van hen die zich, vooral dankzij computers en een helder verstand, zowel als alpha's en als bŤta's hebben ontwikkeld.

De site heeft ondertussen een traditie van het stellen van een algemene vraag met daarop veel antwoorden van bekende, vooral Amerikaanse, wetenschappers, filosofen en journalisten. Vorig jaar was de vraag "What do you believe is true even though you cannot prove it?". Dit jaar is de vraag: "What is your dangerous idea?".

Vandaar de titel van dit stukje, want ik heb me voorgenomen er een stel kort van te citeren en recenseren, niet per se omdat de ideeŽn gevaarlijk zijn, maar omdat ze interessant genoeg zijn om althans kort op te werpen en te overwegen.

Ik zal de links geven, zodat iedereen onmiddellijk door kan klikken naar de web-pagina waar het vandaan komt, ook al omdat ikzelf niet van plan ben de auteurs al te precies te volgen of weer te geven - het gaat me vooral om de aanzetten die ze geven.

Ook is het verstandig te bedenken dat de frase "dangerous idea" nogal ambigu is, was het alleen maar omdat "dangerous" niet gedefinieerd is voor de vraag, en er altijd ook nog het probleem van de relativering is: Gevaarlijk voor wie, volgens wie?

Dit blijkt ook voor wie de moeite neemt het gehele onderwerp op de website van The Edge door te nemen - 119 auteurs en 75.000 woorden in 12 goedverzorgde webpaginaas. Sommige auteurs presenteren ideeŽn die ze zelf geheel voor ongevaarlijk maar belangrijk houden, maar die volgens anderen gevaarlijk zijn; anderen weigeren hun meest gevaarlijke ideeŽn te publiceren; weer anderen voeren ideeŽn op die ze zelf voor mogelijk of waarschijnlijk gevaarlijk houden.

De selectie hieruit die ik heb gemaakt - 35 van de 120, in eerste instantie - is vooral persoonlijk, en ik zal de komende tijd in ieder geval een deel ervan proberen kort te behandelen, vanuit mijn eigen perspectieven, maar met links en verwijzingen naar en citaten van de auteurs van wie ik ideeŽn behandel.

Wie meer wil weten over de perspectieven van de auteurs verwijs ik naar de site van The Edge, waar ook veel ander materiaal staat dat in ieder geval redelijk gepresenteerd is en interessant voor wie in wetenschap geÔnteresseerd is.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail