Nedernieuws        

 

20 december 2005

                                                                 

"Zorg"stelsel

 

 

Een ander voorbeeld van de corrupte tijd en plaats waarin ik moet proberen te overleven, uit gebrek aan gezondheid te vluchten, want dat is toch echt de reden dat ik in Nederland verblijf, is de hervorming van het zorgstelsel.

Iedereen die in het ziekenfonds zat - dus de meerderheid van de Nederlanders - is het volgend jaar minstens twee keer zoveel kwijt aan premie voor de verplichte zorgverzekering, waarvoor dan ook nog eens veel minder zorg geboden wordt.

Tegelijk stond er recentelijk in de kranten te lezen dat de Nederlandse artsen beter betaald worden dan enige artsen op enige plaats ter wereld, afgezien van sommige specialisten in de VS.

Aan wie vallen al die extra miljarden toe? Ik vrees: Aan de medische bureaucratie, vooral; aan doktoren en specialisten.

Het is toch evident dat als het een paar generaties uitstekend te doen viel voor een bedrag X dat jaarlijks in de tientallen miljarden loopt een kleine groep zeer veel rijker wordt als de grote meerderheid voor minder zorg en slechtere verzekeringen 2X moet betalen? Of is dat een overweging die de grote meerderheid van de Nederlanders niet meer aankan, gezien het gruwelijk slechte onderwijs sinds minstens een generatie?

En aan wie is het te danken? Aan de huichelende gristengek Balkenende: Uiteindelijk is het kennelijk een plan waarop deze in 1992 tot doctor in het recht is gepromoveerd. Ik citeer de NRC: "Het gaat, volgens Balkenende, om "een verdere ontwikkeling van de trits zelf-doen, zelf-financiering, zelf-regulering"".

Wel, als het zo doorgaat moet ik het komende jaar en de rest van m'n leven van een paar honderd euro in de maand rondkomen als invalide, uiteraard zonder hulp, want die kan ik niet zelf-doen, niet zelf-financieren en niet zelf-reguleren, en bij hypocriete gristelijke oplichters als Balkenende hoef ik ook niet te rekenen op enige gristen-solidariteit met zieken of invaliden. Kreperen moet ik, en iedereen die er zo aan toe is als ik: Wie ziek is heeft in Nederland geen behoorlijk bestaansrecht meer.

En ik kan dat beoordelen, want ik moet al 26 jaar - de invalide helft van mijn leven - rondkomen van het allerminimaalste inkomen dat er is in Nederland, en heb hooguit de helft van de koopkracht die ik vr de invoering van de euro had, en voordat dit vervloekte kabinet Balkenende besloot de verzekeraars en medici extra te verrijken, en betaalbare verzekeringen en leefbare minimum-inkomens af te schaffen.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail