Nedernieuws        

 

20 december 2005

                                                                 

Nederlands

 

 

Ik klaag al jaren over de spellingshervormingen in Nederland, en verdom die ook al heel lang bij te houden of te volgen.

In Augustus volgend jaar wordt er weer ťťn ingevoerd, met prachtigs als "appel" voor "appŤl", en overig prachtigs als "ideeŽloosheid", "apenkool", "paardenbloem" en andere volkomen krankzinnige wijzigingen, minstens duizend in getal, waaronder ook het aan- en afschaffen van hoofdletters in allerlei gevallen, zonder enige zin of rede. 

Enigszins tot mijn verbazing wil de Volkskrant er ook liever niet aan beginnen, en verzet zich, ook met enige wat twijfelachtige instemming van andere kranten zoals de NRC.

Ikzelf heb al jaren een kwaadwillig vermoeden over de feitelijke redenen voor aldoor weer spellingswijzigingen. Het is deze, in twee stappen:

Eťn. Er zijn altijd kwasi-wetenschappers te vinden die zichzelf belangrijk willen maken en voelen, helemaal onder kwasi-wetenschappen als Neerlandistiek.
Twee. En er is een feitelijk heel groot financieel belang mee gemoeid: De uitgevers van schoolboeken verdienen talloos veel miljoenen met telkens weer in de nieuwe spelling te drukken schoolboeken.

Ik heb in mijn leven nu zoveel krankzinnige spellingshervormingen meegemaakt, altijd gebracht met grote pretentie van wetenschappelijkheid, nooit met enige redelijkheid, dat ik maar aanneem dat de spellingscommissies van de regering feitelijk net zo werken als de vele gemeentelijke en staatsambtenaren van verbouwingen op gemeenschapskosten: Degenen die er feitelijk miljoenen of miljarden aan verdienen investeren een klein percentage daarvan aan het betalen van dure hoeren of tweede huizen voor de leden van de spellingscommissies c.q. ambtenarij op stadhuizen en in ministeries.

Of het waar is weet ik natuurlijk niet, maar het is een adekwate verklaring, die zich betrekt op een aanzienlijk financieel belang en de feitelijke menselijke corruptheid in grote meerderheid.

Op een beetje VWO of Havo kosten de schoolboeken tegenwoordig diverse honderden euro's per jaar. Wel: Vermenigvuldig dat met diverse honderdduizenden per jaar; overweeg wat dit opbrengt voor de paar uitgevers van schoolboeken ieder jaar weer, als om de paar jaar de hele oplaag vernieuwd moet worden vanwege - Nieuwe Spelling - het zoveelste geslaagde appel op de ideeŽloosheid; en bedenk dat het dan waarschijnlijk wordt dat een handjevol grammaticale oplichters hun leven lang binnen is door iedere paar jaar te eisen dat Op Wetenschappelijke Semantische Gronden een handvol totaal zinloze spellingswijzigingen doorgedrukt worden.

Ik heb al eens opgemerkt dat het enige voordeel dat ik erin zie, naast de zojuist genoemde zeer goede financiŽle reden, is dat de voortdurende spellingswijzigingen het Nederlands van vroeger onleesbaar maakt. Gezien wat er in het Nederlands geschreven is, is dat overwegend een voordeel.

Misschien dat de taal gewoon afgeschaft kan worden, en vervangen worden door behoorlijk Engels? Nee, ik ben niet geheel serieus, maar geef wel adekwaat weer waar de liefde voor het Nederlands onder spellingsneerlandici op neerkomt: Het enige wat dat soort interesseert is financieel eigenbelang en eigen status, en wat ze kapotmaken, kennelijk met genot, en zeker met veel valse pretenties, is de Nederlandse taal als communicatiemiddel tussen de generaties.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail