Nedernieuws        

 

12 december 2005

                                                                 

Hofstadgroep   

 

 

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, moest ook weer getuigen over gearresteerden van de zgn. Hofstadgroep. Hij zegt dat ze van niets wisten over zijn voornemens, maar ja: He would say that, wouldn't he.

Het probleem, trouwens ook voor justitie, is dat het toch kennelijk vooral een klein groepje op drift geraakte jongens zijn. Maar ze hebben wel met granaten gegooid (hen toegeleverd door een waarschijnlijke informant van de AIVD); één is gearresteerd met een wapen; en ze zullen ongetwijfeld Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders graag dood zien, en daar wellicht wat moeite voor hebben willen doen.

Maar ja: Er is gewoonlijk een groot verschil tussen droom en daad; tussen oogmerk en plan; en tussen plan en uitvoer.

Wat mij opvalt uit de NRC - selectieve voorgekookte informatie, maar toch - is dat jongeren met een Islamitische achtergrond die aan het woord komen - behoorlijk zinnig zijn, ook in de zin dat je eronder - in de NRC dan - géén sympathisanten van terroristen aantreft à la sympathisanten van de Baader-Meinhof groep onder Nederlandse linkse intellectuelen in de 70-er jaren.

Dat was toen heel gebruikelijk onder modieus hoog opgeleid links, vond ik tot mijn aanzienlijke verbazing bij mijn terugkeer uit Noorwegen in 1977. Nu zouden al die sympathisanten opgesloten kunnen worden vanwege "terroristische oogmerken", als Donner zijn zin krijgt met z'n nieuwe wetgeving.

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail