Nedernieuws        

 

12 december 2005

                                                                 

Terrorisme    

 

 

Donner wil ook nog steeds z'n belachelijke wetgeving doorvoeren die het feitelijk mogelijk maakt mensen te arresteren "vanwege terrorisme" omdat iemand gezegd zou hebben - laten we zeggen in een geheime gevangenis te RoemeniŽ, daartoe aangezet door electrische schokken, of niet - dat de gearresteerde de wil, mogelijke wil, of het mogelijk voornemen zou hebben iets te gaan ondernemen dat terroristisch zou kunnen zijn. Dit heet dan: "een terroristisch oogmerk" hebben.

"De gedachten zijn vrij", zongen de anarchisten en socialisten vroeger, maar niet als het aan minister Donner ligt.

Wat ik van die hele Donneriaanse beoogde nieuwe wetgeving vind heb ik al eerder aangegeven: Ik ben ertegen, niet omdat ik een voorstander ben van terrorisme, maar omdat de grootste, gevaarlijkste en machtigste  terroristen altijd en overal staten en staatsdienaars zijn geweest (en verder kerken en kerkdienaars, trouwens).

Daarbij zie ik nog steeds niet waarom de bestaande Nederlandse wetten niet voldoende zouden zijn om terroristen te bestrijden, gevangen te zetten, veroordelen etc.

En het probleem met het hebben van "een terroristisch oogmerk" is dat het 't recht lijkt terug te draaien tot de Middeleeuwen, toen je ook veroordeeld kon worden vanwege je mogelijke plannen, oogmerken, wensen of verwensingen. In modern recht kan je alleen veroordeeld worden voor handelingen, en dat lijkt me wel zo kosjer. Dat zijn tenminste in beginsel bewijsbare objectieve feiten, en geen verdachtmakingen of vermeend kwalijke gedachten.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail