Nedernieuws        

 

2 november 2005

                                                                 

De Vries       

 

 

Nederland heeft een nieuwe verlosser en zijn symbool is PRDV. Het staat voor (1) "Peter R. de Vries - misdaadverslaggever", want zo heet de nieuwe verlosser, en misdaadverslaggeven was tot nu toe zijn vak, als dat een vak is, en de grond van zijn faam, op TV en in de Telegraaf, en het staat ook voor (2) "Partij van Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vernieuwing", want zo heet zijn beoogde nieuwe partij, geheel niet toevallig met zijn initialen. Gisteren hing hij 55 stellingen op bij de Tweede Kamer, als was hij Maarten Luther. Ik heb ze nog niet bekeken, afgezien van een selectie in de NRC.

De Vries himself is een frisse veertiger die kennelijk veel sport. Zijn Nederlands voor de microfoon is een stuk beter dan dat van Balkenende, maar dat is geheel geen wonder. En hij heeft al mediatraining gehad, want is immers "misdaadverslaggever" op TV, en is daardoor ook tamelijk bekend, naar het schijnt.

De fractievoorzitters van de gevestigde politieke partijen hadden overwegend lof voor zijn puntenprogramma, maar dat zal vooral handigheid zijn geweest. Volgens de NRC van gisteren is het een "populist op zoek naar kiezers", en daar zit wat in. In ieder geval heeft hij een voorbehoud gemaakt van de volgende vorm, die nieuw is en in ieder geval iets aantoont over de macht van de media: Als op 16 december minder dan 41% van het Nedervolk van mening zou zijn - zoals gemeten door het NIPO - dat PRDV een aanwinst voor de politiek zou zijn, of niet naar Den Haag zou moeten, dan blijft hij "gewoon" misdaadverslaggeveren op TV, en zal het land toch niet door hem verlost worden van de nakende ondergang. Hij wil namelijk minstens 10 en bij voorkeur 20 of meer kamerzetels, en anders wordt PRDV geen politiek verlosser, geen vernieuwer, en zal daadkracht noch rechtvaardigheid tonen.

Ikzelf weet nog niet wat ik van de man moet denken. Maar ik heb het niet erg op verlossers, en ik zie exact hetzelfde probleem als rond Fortuyn: Zelfs als deze nieuwe zelfbenoemde politieke verlosser het allemaal eerlijk zou menen en goed zou bedoelen, en ook nog eens een meerderheid van bruikbare ideeŽn zou hebben, dan blijft het probleem waar hij - zeg - 15 personen vandaan moet halen die een enigermate dragelijk kamerlid zouden kunnen zijn, voor deze Vernieuwende Daadkrachtige Rechtvaardige Partij, die wellicht ook autochtoner wast, beter bleekt, en aangenamer ruikt.

Een ander probleem van of voor de verlosser PRDV dunkt me de mensen waarmee hij zich omringt: Bram Peper, Maurice de Hond, en Jan Nagel, de laatste een bekende ex-PvdA-er die ook achter Leefbaar Nederland en het begin van Fortuyn zat indertijd. Ik mis Rob Oudkerk in het lijstje, maar met een beetje pech heb je binnenkort een PRDV-machine met "kopstukken" als Peper en Oudkerk om Onze Samenleving Democratisch Te Vernieuwen, en zichzelf te vestigen als gekozen burgemeester, of premier, of minister.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail