Nedernieuws        

 

28 oktober 2005

                                                                 

Geschiedenis      

 

 

Ik herlees op het ogenblik Tacitus "Histories", dat ik oorspronkelijk in de zeventiger jaren las, en ben bezig met Simon Schama's "The Embarrassment of Riches".

Het laatste is een geschiedenis van de Nederlandse Gouden Eeuw in ruim 600 grote paginaas van de hand van een Amerikaan met een Nederlandse achtergrond. Tot nu toe is het aardig, en heeft het voordeel niet door een Nederlander geschreven te zijn, en dus ook niet met het doel Nederlanders te behagen, of een baantje aan een Nederlandse universiteit mee te krijgen. Schama heeft dus een wat minder Nederlands-patriottische blik op bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedschrijvers, wat aardig en leerzaam is. Ik las eerder "Citizens" van hem, dat een geschiedenis van de Franse Revolutie is, wel leuk, maar een beetje te journalistiek naar mijn smaak.

Iets anders historisch dat de moeite waard is, is "Eyewitness to History" van John Carey ed., wat een verzameling is van korte verslagen van ooggetuigen van historische gebeurtenissen. Het meeste bestaat uit gruwelen, maar dat is dan ook waar veel mensengeschiedenis op neer komt, helemaal wat opgetekend is. Aangezien ik ook Gibbon aan het herdoornemen ben is hier een bekend citaat met wat context - de gezegde Antoninus is de eerste Romeinse keizer van die naam, en het citaat bevat ook een al dan niet bewuste versie van de Chinese vervloeking van hun vijanden "May you live in interesting times!":

"Antoninus diffused order and tranquillity over the greatest part of the earth. His reign is marked by the rare advantage of furnishing very few materials for history; which is, indeed, little more than the register of crimes, follies and misfortunes of mankind."
(Hoofdstuk IV, p. 69 van de editie die ik heb)

 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail