Nedernieuws        

 

3 oktober 2005

                                                                 

Herdenkend tot de dood

 

 

Tot mijn aanzienlijke verbazing werd er in de NRC van 29 september weer eens de Tweede Wereldoorlog herdacht. De voorpagina opent met een foto van een blauw-wit bord "Rotterdam Centraal" waaronder twee huurbare reclame-blokken bestaande uit een lijst met glas  van ca. 1.50 m. bij 1.25 m. waarvoor een man een krant staat te lezen en waarin de wervende teksten, in een ongetwijfeld ook macaber bedoeld soort LED-belettering, vuilgeel op vuilpaars:

 

Vroeger
Vertrok Hier
De trein
Naar
Auschwitz

     In '40-'45
   Moesten De
   Joden
   Oprotten.
   Wie Nu ...
  Wanneer wordt de wereld wijzer?   Laat de haat niet herleven!

Ik vat het maar schematisch voor je samen, en hoop dat je niet l te aangedaan raakt. Maar dit zet tot nadenken aan, nietwaar? Nu vertrokken er van Rotterdam bij mijn weten geen treinen richting Auschwitz (wel richting Vught, vanwaar later ... ), maar het is vast goed bedoeld, en het vak geschiedenis is allang afgeschaft op school.

En niet alleen dat! Onder deze twee prachtfotoos met wervende teksten (ik mis toch eigenlijk een derde foto, met een besnorde soldaat-overste met een oranje baret, een brede lach, en een lintje op zijn borst waarop staat "vechter voor vrede, veiligheid en vrijheid in de wereld - Nederwaarmerk mt Karremansgarantie") vind je een artikel dat opent met

"Aad Veenman, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, heeft vandaag [donderdag 29 september 2005, A.D. - M.] namens zijn bedrijf zijn excuses aangeboden voor de rol die de spoorwegen speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dit in een toespraak op station Amsterdam Muiderpoort. Daarvandaan werden tussen oktober 1942 en mei 1944 ruim 11.000 joden weggevoerd met Nederlandse treinen en door Nederlandse spoorwegambtenaren."

Die spottende Heine! "In Nederland gebeurt alles vijftig jaren later". De optimist! En het gebeurt, als het dan gebeurt, na zestig jaar wl met een heel serieuze blik, heel solidair ook, en heel moreel bewust:

"Over het nut van het aanbieden van excuses, zestig jaar na het einde van de oorlog, zei Veenman:
"Het kan overkomen als een te gemakkelijk gebaar, als een zoveelste bijdrage aan de 'sorry-cultuur'. Het is wellicht nooit goed. Ik kan in het hier en nu slechts uitlatingen doen die in de context van vandaag passen. Daarom bied ik ik nu toch uit de grond van mijn hart en in alle bescheidenheid namens de Nederlandse Spoorwegen mijn oprechte verontschuldigingen aan, aan de joodse gemeenschap en de andere betrokken groepen.""

Als "andere betrokken groep", levend in de Deense "gemeenschap" wilde jij "nu toch" "wellicht" "hier en nu" "in de context van vandaag" "namens de Nederlandse Spoorwegen" horen dat het ze spijt vader en grootvader te hebben vervoerd, in 1941 en 1944. Ik vrees dat er voor onze "gemeenschap" tch geen vrij treinreizen inzit, terwijl onze vader en grootvader wl gratis vervoerd zijn, indertijd. Maar zoals Veenman zei: "Het is wellicht nooit goed." Ik geloof dat zijn jaarsalaris de 2 miljoen in guldens ruim overschrijdt. En dit was toch ook vrijwel gratis voorpagina-reclame voor de NS, nietwaar. Dat je maar weet dat ze bestaan en het o zo vreselijk goed bedoelen.

Zou het inderdaad goed bedoeld zijn, wellicht, toch, zonder verdachte hypocriete bij- of na-smaak? Ongetwijfeld, broer, ongetwijfeld! Dat is nu juist het probleem, net als de boven twijfel goede bedoelingen van de knuffelbeertjes-leggers na weer "een daad van zinloos geweld". Dit is nu chte, waarachtige, gemeende, betrokken, solidaire, verantwoordelijke, aansprakelijke Nedermoraal in volle glorie en zelfbewustzijn! Beter dan dit is er niet, in Neerland, behalve dan dat er tussen die 2 posters niet een lachende Karremans staat, duimen omhoog, met Oranje kokarde, bezig de aria "There are no good guys! There are no bad guys! Mladic is my colleague!" voor te jodelen aan Prins Willem-Alexander, die glimlachend toekijkt, aan de arm van Maxima Zorreguieta, en ziet en lacht dat Het Goed is.

Dan was het cht perfect geweest: Na zestig jaar morele lering! Dutch courage! Dutch treat! Dutch morals! Help! I get Dutch sickness!

Maarten Maartensz

        home - index - top - mail