Nedernieuws        

 

27 september 2005

                                                                 

Zeer betreurde dode dode       

 


Het zal je ongetwijfeld bedroeven dat het je ontgaan is te Denemarken, maar Neerland's grootste artiest, volkszanger, levensliedpoëtaster, Don Juan, en Heineken-genieter André Hazes is alweer een jaar dood.

Hij stierf verleden jaar op 53-jarige leeftijd, na een leven met dagelijks 50 à 60 pils, met een toenemende doofheid, niet langer in staat meer dan een paar nummers te zingen zonder extra zuurstof, maar zéér betreurd door talloos veel miljoenen, waaronder zijn weduwe Rachel, uit te spreken als "Rasjèll", naar ik heb geleerd, want al is ze van de straat, ze is niet van de straat, voor de goede verstaander.

Ons aller André's teerbeminde Rachel - waarover hieronder meer - heeft ervoor gezorgd dat wij gelukkige Nederlanders nu op de Albert Cuyp een heus standbeeld van de zanger aantreffen, Made in China, en dat er een programma op radio en TV was waar gezien kon worden hoe 10 vuurpijlen

"met  een deel van de as"

van de bewonderde kunstenaar over zee werden geschoten, zodat we allemaal maar weten dat, in de woorden van Zijn Ontdekker Johnny Kraaykamp Sr.

"hij nu tussen de sterren is".

Een ander deel van de as is verwerkt in tatoeages van André's geheiligde naam op het lichaam van Rachel, André's kinderen, en André's vrienden, behalve dat André's naam getatoeëerd staat bij de meer mannelijke vrienden in Chinese tekens, omdat de mensen anders wel eens zouden kunnen denken dat ze homo zijn - ik praat de NRC na - zoals je wellicht begrijpt, wat natuurlijk geen pas geeft bij zulke ongetwijfeld zwaar viriele Volkszangers, zolang althans de Stichting Proefprocessen Clara Wichmann niets tegen deze volkse sentimenten ondernomen heeft, wat ze wel zullen nalaten, want er waren 2,5 miljoen kijkers-met-stemrecht naar Het Afschieten Van De Vuurpijlen Met André's As, ook verluchtigd met zang van Willeke Alberti e.v.a. van gelijkwaardig allooi, waaronder de volkse rappers

"Lange Frans en Baas B., met een eigen nederhop-ode aan de betreurde zanger: "Ik kom uit het land van Hazes/waar hij in elk café de baas is."
Het hele concert, dat 'live' werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, was een goed geoliede machine; tussen grote witte bloemstukken volgden A- en B-artiesten elkaar in rap tempo op. Het publiek vond alles prachtig."

- en ik citeerde het bijna een halve pagina grote NRC-artikel. Omdat ik weet hoezeer je de zang van Hazes moet missen in het verre Denemarken, waar zijn roem, geheel onbegrijpelijk voor het waarachtig Nedergemoed, nog niet is doorgedrongen, hier nog iets uit dat artikel, over deze Wagner van het Nedervolk, deze Shakespeare van het levenslied

"Eerder, in de ochtend, had Rachel een standbeeld van Hazes onthuld, op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Het beeld, dat in China is gemaakt, toont de zanger op een barkruk, microfoon aan de mond, schakelkettingen rond nek en pols.
En ook hier heeft Rachel de touwtjes stevig in handen gehouden; ze is zelfs naar China gereisd om de vervaardiging van het beeld in de gaten te houden."

Het Volk - Ons Volk, een deel van die 2,5 miljoen Hazes-minnende kiezers, "die altijd gelijk hebben" - werd echter op grote afstand gehouden bij de onthulling van dat beeld, vanwege - je raadt het al - het vreselijk gevaar van het terrorisme, of zoals de NRC-journalist dat verklaart

"Rachel [..] met een stoet beveiligingsmannen om haar heen die een imaginaire menigte opzij duwde om op die manier een zweem van de zo gewilde Hollywood-sfeer te creëren."

Het is me nog niet duidelijk of Rachel zelf een toon kan houden, maar zo ja dan mag je aannemen dat ze zich in het komend jaar zal opwerpen als Volkszangeres, waarschijnlijk met een duet met wijlen André (Hij: "Ik sag juh op ut perron/En ik wauw dat ik je kon" Zij - bijvoorbeeld, want rijmen als André kan ik ook, zelfs zonder Prisma Rijmwoordenboek: "Ik rook je kegel al van verre/Want jij bent één van de sterren"), omdat de techniek voor niets staat, en er waren maar 2,5 miljoen kijkers, zodat een eventueel duet van Hazes+Hazes vele euros op zal brengen.

Maar goed. Mocht je dus op een Deens strand een Nederlandse Volkszanger + begeleidende vriend aantreffen (beide te herkennen aan schakelkettingen, donkere zonnebrillen, poëtisch taalgebruik genus middenstandsrijm, een onstuitbare dranklust, en natuurlijk veel volkse zang), betatoëerd met onbegrijpelijke Chinese tekens, dan weet je dat ze net als Prins Friso driewerf géén homo's zijn, maar Vrienden Van André Betatoëerd Met Zijn Waarachtige As. Ze zijn dan ook niet in de Zen of de Tao, noch in de Chinese Astrologie: Ze zijn in André, Neerlands grootste genie na Cruyff.

Hoewel... ik las toch óók in een recente NRC dat een verzamel-CD met sang fan wijlen Johnny Jordaan op nummer 1 binnenkwam op de tophitlijst. Als dat maar goed gaat voor Rasjèll + Hazes-kroost: Er staan miljoenen euros op het spel, en de kinderen Hazes hebben de baard nog niet in de keel!

Gelukkig heb ik een idee: Volgens Rasjèll, ongetwijfeld een intens-eerlijke meid, is Onze André als kind sexueel misbruikt, las ik weer in mijn dagblad voor academici. Wie, wat, en waar vertelde ze er niet bij, maar gezien die Chinese tekens en Ons aller Johnny's welbekende oriëntatie mogen we wellicht sen-sa-tio-ne-le onthullingen verwachten. Wie kan het immers tegenspreken?

Is dit plat gedacht van mij? Broer, ik vertolk alleen wat er onder Ons Volk leeft, en hoe ik als spiegeloog gis dat die lieve Rasjèll denkt en voelt en wil. Het lijkt me een meid die geen euri wil missen die uit het lijk van haar man geperst kan worden, en die daarin ongetwijfeld enig talent heeft. En ongetwijfeld was het leven met haar halfgod-cum-drankorgel verre van aangenaam, dus enige rechtvaardiging zal het ook hebben: Rasjèll wil - net als ik - haar lijden vergoed zien. Als ze evenveel houdt van de sang van Hazes als ik dan moet dat lijden heel groot geweest zijn, en gun ik het haar van harte.

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail