Nedernieuws        

 

27 september 2005

                                                                 

Maecenas 2     

 Hans Melchers
studeerde scheikunde en erfde van zijn pa een klein chemisch bedrijfje, Melchers Chemie, dat eenmaal onder Hans' bevlogen leiding in een paar jaar gigantisch opbloeide, met als resultaat dat de nu vroege zestiger Melchers tot de 50 of 100 rijkste Nederlanders behoort, met een geschat vermogen van 456 miljoen euro, dus meer dan een miljard in guldens. Hij werd bekend als maecenas in de bridgewereld, als sponsor van tournooien en bridge-onderwijs, want hij mag graag bridgen. Hijzelf schijnt er niet goed in, maar hij heeft een 37-jarige dochter die wel goed kan bridgen, en overigens via Pa haar eigen catering-bedrijfje heeft, gevestigd in Amsterdam, terwijl Pa z'n eigen kasteel op de Veluwe bewoont, en veel bridget, en van z'n leven als florijnen-miljardair geniet.

Tot zover het scheikundige succesverhaal Melchers. Nu waarom ik ervan weet: Een week of wat geleden werd de dochter gekidnapt en "een vriend" (ik citeer inclusief aanhalingstekens) vastgebonden achtergelaten door de kidnappers, met een boodschap voor Pa Hans. Met een Pa met een slordig miljard in guldens kan je op je vingers aftellen waar het om ging, denk je, ook na Heineken's kidnapping - maar nee, niet helemaal: Wat de kidnappers wilden was - ik citeer - "300 kilo cocaÔne", en wel per omgaande, alsof Pa Hans dat zo uit z'n  kasteel-boomgaard kan plukken, met zijn hoogbegaafde chemische vingertjes.

Dochter Melchers was na twee dagen geheel ongedeerd vrij; vader Melchers bezwoor dat hij daarvoor helemaal niets betaald of verstrekt of gedaan had; een ingehuurde communicatie-specialist stamelde veel goede wil en goede bedoelingen en geschoktheid en onschuld uit op de radio; en sindsdien zijn er veel grappen gemaakt over cocaÔne en catering, wat in Amsterdam e.o. naar het schijnt, onder moderne jonge zakenlieden, twee kanten van een en dezelfde medaille te zijn: Op een modern zakenfeestje zijn er kaviaar, cocaÔne en escort-girls, alles even vanzelfsprekend en probleemloos, eventueel ook met de sympathieke aanwezigheid van ex-wethouders als Oudkerk die ook wel een lijntje en een hoertje lusten, en contacten te over hebben onder handelaars in chemicalieŽn en cocaÔne en catering.

Verder lijkt me de verklaring voor het verhaal ongeveer als in het geval Van den Berg: Een scheikunde-student met een chemisch import-export bedrijfje in Nederland bevindt zich sinds de drugshandel op poten gezet werd onder Van Thijn en Nordholt natuurlijk in Nederland in een ideale positie om zich desgewenst in de drugshandel te werpen: Hij heeft de chemische kennis; de import-export expertise en voorwendsels; en een gigantische Europese markt, geheel open via Nederland dankzij Van Thijn en Nordholt, met actieve steun van een deel van het Nederlands ambtelijk apparaat, die ook graag een lijntje lusten tijdens het cateren en bridgen, en met The Surinam-connection in Amsterdam tot wethouderlijk niveau, en speciale politie-bescherming van de Amsterdamse gemeentepolitie.

Althans: zou ik gissen ... want hoe anders maakt iemand zichzelf in korte tijd tot miljardair in guldens dan door illegale handel, als hij geen monopolies en patenten heeft van spectaculaire aard, quod non? En waarom anders zou een levensgevaarlijke maffia als de Joegoslavische of Russische, die in staat zijn een miljardairs-dochter probleemloos te kidnappen, laten weten dat ze "300 kilo cocaÔne" willen, als het niet om een verbroken deal gaat, en het ze echt geen flikker meer kan schelen hoe Papa Melchers zich eruit redt? You fuck with us, we fuck with you, you know, in the maffia.

Het blijft gissen, maar de waarschijnlijkheden liggen toch echt zo, en niet anders, en ik hoef voor dat inzicht niet eens goed te kunnen bridgen of The Godfather te hebben gezien. Er zouden "zestig rechercheurs op de zaak" zitten, die "talrijke aanknopingspunten" biedt, sprak de radio. Je kan natuurlijk ook geloven, als dit bijvoorbeeld Noorwegen was, waar je voor 10 jaar de gevangenis in kunt gaan met een paar gram wiet, en er geen gigantisch grote sinds 35 jaar bestendigde, gedoogde, beschermde, en door B&W geprotegeerde drugshandel is, met allerlei vrij gevestigde door B&W en de politie beschermde drugsmafiosi ("Wij hebben het afgelopen jaar 17 aanslagen op drugshandelaars voorkomen" - Cohen, Kuipers en Sarucco, anno 2002: Vestigt u in Amsterdam, o drugsmaffia! The Amsterdam authorities protect you! We LOVE big business in socialist Amsterdam! Here the Labour Party and Municipal Police protect everybody rich enough to be worth protecting!) dat Hans Melchers een bijna geniale handelsman of chemicus is, die onwaarschijnlijk goed geboerd heeft op legale wijze, vanwege een inzicht, voortvarendheid en zakentalent dat vrijwel ieder ander in zijn bedrijfstak of daarbuiten mist, en dat zijn dochter het slachtoffer is van iemand die goed genoeg kan organiseren om een rijk iemand wŤl probleemloos te kidnappen uit haar eigen woning, in aanwezigheid van vriend en kinderen, maar te gestoord is om een behoorlijke financiŽle eis te formuleren.... maar ja: Melchers en ik leven in Holland, en zelfs in Noorwegen zou het een zeer onwaarschijnlijk verhaal zijn, na de mededeling "Je dochter in ruil voor 300 kilo cocaÔne, amigo! Pronto, pronto!".

In Nederland liggen de waarschijnlijkheden zoals ik zei, maar als bijna iedereen te koop is en Melchers zoveel miljoenen te besteden heeft, dan neem ik aan dat hij nog oud kan worden op z'n kasteel op de Veluwe, als geŽerd bridge-maecenas met gouden financiŽle handjes en een niet-bewijsbaar-verdachte levenswandel. Het kan een paar honderd miljoen kosten, want zoals ik de Nederlandse politie heb leren kennen kan je daar wel "zestig rechercheurs" rijk, gelukkig en zwijgzaam mee krijgen. "Zaken zijn zaken, Hieper", om de betreurde Toonder te citeren, en wat ik graag zou willen weten is hoeveel ex-rechercheurs van Nederlandse afkomst in Antigua, op de CarraÔben en in overige dure oorden gelukkig, rijk en anoniem leven, na enkele welbesteedde recherche-jaren in Amsterdam, onder mr. Sarucco en mr. Lisser. Ik gis wŤl dat het allemaal trouwe PvdA-stemmers zijn, dat wel: Sociaal heel gewetensvolle mensen, heel solidair ook, zo integer en eerlijk als een Van Thijn, Patijn en Cohen.

NB: Dit moet uit te zoeken zijn, tegenwoordig, en betrekkelijk elementair, voorzover ze een Nederlands paspoort hebben of niet lang geleden hadden. Als het niet gebeurt, dan is dat onwil en corruptie bij het OM, dat wel. Maar ja: Ex-vrienden en collegaas, die financieel gescoord hebben, nietwaar... het zal dus wel niet gebeuren: Het OM jaagt liever op Marokkaanse jongeren met een godsdienstige stoornis. Dat is wel zo veilig voor talrijke grote Nederlandse financiŽle belanghebbers, immers, en ook niet persoonlijk gevaarlijk voor politie en justitie, zoals de drugsmaffia wel.


Naschrift juli 2007:
Kennelijk - ook hier is een veroordeling geweest - was mijn gissing over Melchers
niet juist, al was het wel waarschijnlijk. 

Maarten Maartensz

 

        home - index - top - mail